Efterspanad svindlare framträder i tv

På tisdagkvällen sänder TV3 en intervju med den efterspanade Joachim Posener, som utpekats som hjärnan bakom Trustor-svindeln. TV3 lyckades med det som polis och åklagare har misslyckats med i sju år.

Samtidigt som polis och åklagare förgäves jagat Posener i snart sju år, så har en av Poseners advokater hjälpt TV3 att få kontakt med Posener. En av dem som jagat Posener är kriminalinspektör Lars Hammar vid Ekobrottsmyndigheten.

– Ja, det är ju så att mellan advokat och klient så finns det vissa lagregler som gäller och därvid är det sekretessbelagt. Vi kan inte komma fram den vägen medan däremot advokat givetvis kan förmedla kontakter med personer som önskar kontakt med Joachim Posener.

I december 1997 häktades Joakim Posener misstänkt för medhjälp till grov förskingring och medhjälp till grov trolöshet mot huvudman, brott som kan ge upp till sex års fängelse.

Flydde med miljoner
Enligt polisen var Posener hjärnan bakom svindeln när börsbolaget Trustor tömdes på 485 miljoner kronor. Själv lyckades han fly utomlands. Enligt polisen med 50 mijoner kronor.

Trots mängder av tips och numera en belöning på 350 000 kronor så har Posener kunnat hålla sig undan rättvisan. Det är lätt att förstå Ekobrottspolisen förvåning nu när en av Poserns advokater förmedlat kontakten mellan TV3 och den hett efterspanade mannen. Enligt tidningen Resumé har TV-kanalen betalat 200 000 kronor för intervjun, något som förnekas av TV3.

Polisen har inte gett upp hoppet
Om drygt tre och ett halvt år går också preskriptionstiden ut, brotten avskrivs och Posener kan komma hem utan risk för att hamna i fängelse. Men kriminalinspektiör Lars Hammar har ändå inte gett upp hoppet.

– Vi anlitar framför allt Rikskriminalen och de spaningsrotlar som finns i landet samt de sambandsmän som finns runt om i världen. Vi gör givetvis framställningar via Interpol om uppgifter som vi får in från allmänheten och de tips som kommer in bearbetas ju. Och vi försöker ju arbeta dem i botten, säger Lars Hammar vid Ekobrottsmyndigheten.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".