Arkivbild: Fredrik Persson/PRB

Allt fler tar körkort

Intresset för att ta körkort ökar igen. Bilskolorna har haft ett antal tuffa år på grund av höjda priser och sämre konjunktur. Men nu utfärdar Vägverket fler körkort igen, enligt Tom Ramstedt, chef för förarbevisenheten på Vägverket.

– Ja vi ser ju att det är ett ökat körkortstagande överhuvudtaget. Och vi ser i statistiken att det inom en femårsperiod kommer att vara en ny topp med väldigt många körkortstagare. Dels för att det är många unga, men dels också för att det har blivit viktigare för unga människor att ta körkortet dessutom, säger Tom Ramstedt.

Sedan mitten på 90-talet har intresset för att ta körkort hela tiden minskat. Men den nedåtgående trenden är nu bruten och allt fler tar körkort igen. Det säger Tom Ramstedt som är ansvarig för den avdelning som utfärdar körkort hos Vägverket. Bara i år kommer närmare 150 000 personer ta körkort.

Konjunkturkänslig bransch
Att ta körkort är mycket konjunkturkänsligt, enligt Tom Ramstedt. Om ungdomar har dålig ekonomi och svårt att få jobb så har de heller inte råd med att ta körkort, som i dag kan kosta närmare 20 000 kronor. Så vändningen, menar han, kan tyda på att det allmänna ekonomiska läget i Sverige börjar bli bättre.

Även hos trafikskolorna är man nu mer optimistiska - 80-talets babyboom ger en ökad tillströmning av elever till trafikskolorna. I år kommer branschen att omsätta närmare 2 miljarder kronor.

Egen nisch
En som det går bra för är Victor Kourie som äger Solna Trafikskola utanför Stockholm. Han har satsat på en ovanlig nisch.

– Det ser bra ut, det har bara gått uppåt hela tiden. Jag har hittat en nisch som andra skolor inte har hittat än, kan man säga. Det är att vi satsar mest på invandrarelever och teori på olika språk och att integrera teori med körning, så att eleverna kan få körkortet så fort som möjligt, säger Victor Kourie.

Caroline Kiepels
caroline.kiepels@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista