FN:s chef i Kosovo Harri Holkeri till vänster och Bajram Redzepi, premiärminister i Kosovo ger en presskonferens framför ett brandskadat hus i Pristina. Foto: Nikola Besevic/PRB

FN-chef bestört över situationen i Kosovo

FN:s chef i Kosovo, Finlands förre statsminister Harri Holkeri, var chockad över det han fick se när han under måndagen reste runt till några av de serbiska enklaverna i och utanför provinshuvudstaden Pristina.

– Jag är liksom alla andra chockerad över det som hänt men det jag sett idag är kanske ännu mer chockerande, suckar en tydligt upprörd Harri Holkeri efter att ha gjort en rundtur till några av de serbiska enklaver som utsattes för albanernas attacker i förra veckan.

I staden Lipjane väster om provinshuvudstaden Pristina träffar han blåslagna serber som visar upp sina nedbrända hem. FN-chefen lovar att de nu ska skyddas och kunna flytta tillbaka.

Inne i Pristina besöker Harri Holkeri ett delvis utbränt hyreshus. Tamara bodde på bottenvåningen och råkade riktigt illa ut.

– De drog mig runt här ute. Sedan började de gräla med varandra om de skulle döda mig eller inte. Till slut kom Kfor och det räddade nog mitt liv, berättar Tamara som trots FN-chefens försäkringar är mycket osäker på om hon törs flytta tillbaka.

Christina Gustavsson, Lipjane, Kosovo
christina.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".