Medborgarförslag möjlighet för Sverigedemokrater

I Jönköping och i Nykvarn använder sig Sverigedemokraterna av möjligheten att lämna in medborgarförslag till kommunen för att få upp sina frågor på den politiska dagordningen, trots att de inte har valts in i kommunfullmäktige i de här kommunerna.

Moderaternas Effe Östman, är ordförande i Nykvarns kommunfullmäktige, tycker att det hela strider mot grundtanken med medborgarförslagen.

– Det är ju ett sätt för dem att obstruera mot det här systemet som vi har och få publicitet. Jag kan inte tänka mig att syftet är något annat än att få publicitet.

”Säg upp avtalet om flyktingmottagandet”, ”Hyr inte ut kommunens lokaler till kommunistiska och vänsterextrema partier, inklusive vänsterpartiet och socialdemokraterna”, ”Inför en hastighetsgräns genom centrala Nykvarn på 30km/h”.

Det är några av de sammanlagt 27 medborgarförslag som Sverigedemokraten Anders Berglund lämnat in sedan i september förra året.

– Jag tycker att det är kul att vara med och påverka i politiken, man syns ju lite i alla fall då också, säger Anders Berglund.

Inget märkbart resultat
Men något märkbart resultat har det ännu inte blivit. Idel avslag, precis som i Jönköping där Sverigedemokraternas lokale ordförande Jan Ljungberg skrivit ett fyrtiotal medborgarförslag.

Möjligheten att lämna in medborgarförslag infördes häromåret och i finns i dag i ungefär hälften av landets kommuner. Tanken är att öka demokratin genom att ge fler än bara de folkvalda möjlighet att lägga förslag i Medborgarförslagen bör begränsas, det anser Effe Östman som är ordförande i Nykvarns kommunfullmäktige. Anledningen är att Sverigedemokraterna använder medborgarförslagen som politisk plattform. Reporter Pontus Mattsson kommunfullmäktige.

Belastning för kommunen
Kritiker har betonat risken för att politiska grupper som inte valts in i fullmäktige, nu bakvägen får en möjlighet att föra fram sina budskap där.

Inför den utvärdering som Nykvarn ska göra, öppnar fullmäktiges ordförande Effe Östman för möjligheten att begränsa förslagsrätten till exempelvis fem förslag per person och år.

– Det belastar ju kommunen. En del av förslagen är ju säkert bra och hör hemma här ifrån honom, men en del av de här förslagen verkar ju mer konstruerade än sakligt underbyggda, säger Effe Östman.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".