Wikileaks opererar i flera olika länder, bland dem Sverige, för att skydda sina källor, enligt grundaren Julian Assange. Foto: Jens Ericson/Sveriges Radio

Svenska lagar skyddar Wikileaks källor

Sverige är ett viktigt land för Wikileaks. Flera av Wikileaks servrar står här och grundaren Julian Assange har sagt att information skickas via Sverige för att skydda dem som lämnat material till sajten.

Vissa utmålar Wikileaks som ett hot, andra som journalistikens framtid. Genast efter avslöjandet om kriget i Afghanistan startade diskussioner om journalistiska arbetsmetoder, hur sanningshalten i dokumenten kan kontrolleras och hur Wikileaks skyddar dem som lämnat ut hemliga uppgifter.

När det gäller det senare spelar Sverige en roll, enligt Wikileaks grundare Julian Assange.

– Vi använder oss av avancerad krypteringsteknologi för att skicka omkring data på Internet, för att gömma spår, vi skickar den genom jurisdiktioner som Sverige och Belgien för att upprätthålla det lagliga skyddet, sade Assange på konferensen TED Global 2010 i Oxford i mitten av juli.

PRQ, ett företag som grundats av de ledande medlemmarna i fildelningssajten The Pirate Bay, pekas ut som det webbhotell som huserar flera av Wikileaks servrar.

– Det är bara en av alla kunder. Till en viss del ingår de i ett segment av typiska kunder som söker upp oss i yttrandefrihetsrelaterat, säger styrelseledamoten Mikael Viborg till Expressen.

Sverige ses som ett föregångsland när det gäller yttrande- och tryckfrihet. Bland annat är skyddet för källor som avslöjar saker för journalister starkt.

Att Sverige lockar företag som Wikileaks har också att göra med svenskarnas syn på integritet. Det menar Patrik Fältström, internetexpert på företaget Cisco och ledamot i regeringens it-råd.

– Vi lämnar inte ut uppgifter om varandra, och det gör inte företag heller, säger han.

– Hur mycket som beror på lagstiftningen vet jag inte, men folk tror att det är säkrare i Sverige. Därför upprätthåller operatörer och företag den kontrollen.

Men många anser att yttrandefriheten är hotad, lagstiftning mot barnpornografi och lagar som FRA utmålas som faror.

Patrik Fältström tror det kan bli en försämring i Sverige i framtiden i och med det sker en harmonisering mellan länder, både när det gäller lagstiftning och i hur man ser på frågan. Men han tror att Sveriges särställning ändå är ohotad:

– Det är viktigt för Sverige, en bra pr-stämpel och den tror jag inte att vi kommer att tappa. Sverige kommer att fortsätta vara bäst i klassen, säger Patrik Fältström.

Men Island vill också vara bäst i klassen. I juni röstade parlamentet ja till ta fram lagstiftning om bland annat källskydd som ska göra Island till en "journalistikens tillflyktsort".

För Wikileaks kan det innebära att man i framtiden slipper operera i flera länder för att dra fördel av olika lagar i olika länder.

– Det verkar som att det isländska förslaget kommer att dra ihop alla dessa lagar till ett enda ställe, sade Julian Assange till BBC i februari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista