Regeringskris i Polen

Allt talar för att regeringen i Polen kommer att falla mycket snart. Opinionssiffrorna för FLD, demokratiska vänsteralliansen, är de sämsta hittills och en grupp parlamentariker hotar öppet med att bilda ett nytt vänsterparti.

När jag frågar människor här i Warszawa varför sympatierna för den socialdemokratiska regeringen sjunkit så katastrofalt, så blir svaret: ”det beror på den aldrig sinande strömmen av korruptionsskandaler”.

När regeringen Leszek Miller tillträdde hösten 2001 hade partiet 36 procent av väljarna bakom sig. Idag skulle futtiga 8 procent lägga sin röst på FLD och premiärministern själv är den impopuläraste sen Polen blev en demokrati 1989.

Tio socialdemokrater i parlamentet, under ledning av den karismatiske talmannen Marek Borowski, gör ingen hemlighet av att antingen avgår regeringen eller så bildar de tio ett nytt vänsterparti.

Katarzyna Piekarska, biträdande partichef i FLD, tycker att tidpunkten för utbrytningen är synnerligen illa vald.

– Det är oansvarigt att före den 1 maj hota med utbrytning. Den 1 maj är ett viktigt datum i Polens historia eftersom vi då bli medlemmar i EU. Men därefter måste vi naturligtvis kunna diskutera hur mycket av politiken som ska rekonstrueras, om det bara är frågan om att byta ut några ministrar inklusive premiärministern eller om det krävs djupare förändringar. Men att nu hota med utbrytning är oansvarigt och skadligt för Polen, säger Katarzyna Piekarska, en gång Polens yngsta parlamentraiker.

Är hon då själv lockad av det nya partiet?

– Nej. Om det leder till partisplittring så stannar jag kvar och försöker bygga upp FLD.

Kjell Albin Abrahamson, Warszawa
kjell_albin.abrahamson@sr.se

Hör mer om Polen och landets stundande medlemsskap i EU i P1 Studio Ett 16.05

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista