"Mordet kräver ett kraftfullt svar"

Att Israel dödade den militanta organisationen Hamas andlige ledare schejk Ahmed Yassin kan driva Hamas i armarna på terrornätverket al-Qaida. Det är en av kommentarerna i en israelisk tidning på tisdagen.

Det är tidningen Yediot Ahronot som skriver att dödandet av schejk Yassin kräver ett kraftfullt svar av Hamas för att organisationen skall behålla sin trovärdighet i de palestinska områdena. Det i sin tur talar för att Hamas söker samarbete med al-Qaida som ju har stor erfarenhet av att genomföra förödande terrorattacker.

Ökat hot mot politiska ledare
I och för sig behöver inte motattacken som sådan vara av stor omfattning om man räknar i antalet döda.

Den israeliska säkerhetstjänsten befarar att hotet mot premiärminister Ariel Sharon och andra framstående politiker och rabbiner har ökat, eftersom de är attraktiva mål för en palestinsk vedergällning.

Rädsla för extremister
Tidningen Haaretz är rädd för att dödandet av schejk Yassin kommer att öka de värsta extremisternas inflytande i Hamas.

Schejk Ahmed Yassin var trots allt en moderande kraft, skriver Haaretz och Yassin kommer nu sannolikt att efterträdas av Abdel Aziz Rantissi som ofta uppfattas som den mest anti-israeliske i hela Hamas-ledningen.

Spricka i ledningen
Tidningen Maariv berättar i dag om en spricka i den israeliska ledningen för landets säkerhet kring attacken mot schejk Yassin. Försvarsledningen ville döda Yassin nu, medan säkerhetstjänstens ledning ville vänta tills man kunde ta livet av hela Hamasledningen på en gång.

För varje ledare som dödas är risken att en ny palestinsk terrorvåg fram över Israel. Varför inte då se till att ta alla ledare på en gång istället för att döda dem en och en och få nya hämndaktioner varje gång är säkerhetstjänstens resonemang, enligt Maariv.

På tisdagen presenterar Maariv också en opinionsundersökning som visar att 61 procent av israelerna stöder dödandet av schejk Yassin. 43 procent säger sig stöda att också president Yassir Arafat dödas.

Christer Fridén, Jerusalem
christer.friden@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".