Arkivbild: Fredrik Persson/PRB

Fler vill ta körkort

Intresset för att ta körtkort har börjat öka igen, efter en nedgång på 90-talet, enligt Vägverkets statistik. Majoriteten som tar körtkort i Sverige idag vänder sig till en bilskola och i år kommer landets trafikskolor ta emot närmare 100 000 elever.

Frida Ahmad är en av de som vänt sig till en av landets 800 trafikskolor för att äntligen få sitt körkort. Hittills har hon tagit 16 lektioner.

Hon kom till Sverige från Pakistan för 14 år sedan och hade då inte råd att ta körlektioner. Men nu tycker hon det är viktigt att ha bil och då får det kosta.

– Det är mycket viktigt för jag har små barn.

Hur mycket pengar tror du att du behöver lägga på ett körkort?

– Jag har ingen aning, men det beror på hur lång tid det tar för mig att lära mig. Men jag tänker inte i pengar, jag vill bara lära mig.

Även om man på Vägverket har sett att allt fler unga tar körkort igen efter en nedgång på 90-talet, så visar statistiken också att även fler äldre nu vill ta körkort.

En förändring som bilskoleläraren Börje Finné märker av och han tror det beror på arbetsmarknaden.

– Trenden har varit nu att äldre, de som har fyllt 25, har börjat ta körkort. Jag har massor av elever som är 30, 40, 50 år. Det är ju nödvändigt för massor av jobb att ha körkort, det är många ställen som sätter det som krav.

Caroline Kiepels
caroline.kiepels@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".