Lagändring i Taiwan medger omräkning av valet

I parlamentet i Taiwans huvudstad Taipei var det på tisdagen tumultartat när ledamöterna diskuterade en lagändring, som ska leda till omräkning av rösterna i lördagens presidentval. Allt tyder på att det blir en omräkning av rösterna, efter det val, som den regerande presidenten vann med en marginal på bara två tiondels procent.

Det gick hett till i en av salarna i parlamentsbyggnaden i Taipei på tisdagen.

– Ni är dåliga förlorare, skrek anhängare till segraren i lördagens presidentval i Taiwan. De glåporden riktades mot den förlorande kandidatens partikamrater.

Osämjan var stor och några ledamöter från de respektive lägren slogs med knytnävarna. Striden gäller omräkning eller inte av rösterna i lördagens presidentval.

President Chen Shui-bian, som enligt det officiella valresultatet vann med mindre än 30 000 rösters övervikt, sa på tisdagen att han stöder en lagändring, som retroaktivt tillåter omräkning av rösterna om skillnaden mellan vinnare och förlorare i ett presidentval är mindre än en procent.

Chen som leder det liberala demokratiska framstegspartiet vann valet med bara 0,2 procent.

Kräver omedelbar omräkning
Motståndarlägret inom den konservativa Kuomintangrörelsen, som anklagat presidenten för valfusk, kräver omedelbar omräkning.

Om ett tillägg till vallagen röstas igenom kan en omräkning ske på torsdsag.

Alltsedan valresultatet offentliggjordes på lördagskvällen har tusentals anhängare till Lien Chan, valets förlorare, varit samlade utanför presidentpalatset.

De har ropat slagord och uttryckt allmänt missnöje med sammanräkningen av rösterna och krävt en seriös utredning av den skottlossning, som skadade president Chen och vicepresident Annette Lu under valrörelsens slutskede.

Börsen faller
På aktiebörsen i Taipei rasade kursvärdet med sju procent på måndagen efter det osäkra valresultatet och i dag fortsatte nedgången med ytterligare tre procent.

President Chen sa på tisdagen att han stöder en omräkning av rösterna, men han tillbakavisade allt tal om valfusk och kallade det för en grov förolämpning.

När det gäller skotten mot presidenten och vicepresidenten, som bara åsamkade de båda lättare skador, sa en åklagare i staden Tainan, där händelsen inträffade, att polisen kommit några misstänkta på spåren, men gav inga ytterligare detaljer.

Lars Gunnar Erlandson, Bangkok
lars-gunnar.erlandson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".