Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Holmberg förklarar EU-reglerna i baltländer

Migrationsminister Barbro Holmberg var igår i Lettland och idag i Litauen för att försöka förklara de senkomna svenska förslagen om övergångsregler för nya EU-medborgare. Barbro Holmberg säger att hennes baltiska ministerkolleger tror att den här frågan är ett större problem för den svenska regeringen och dess väljare hemma i Sverige än den är för dem.

Reglerna ska begränsa möjligheterna för de baltiska staternas medborgare att jobba och vistas i Sverige efter EU-utvidgningen den 1 maj.

– Jag har förklarat övergångsreglerna för inrikesministrarna i Lettland och Litauen. De uppfattar det som ett större inrikespolitiskt problem i Sverige än vad det är här, säger Barbro Holmberg i Litauen.

Känns det besvärande att komma hit och säga att ni är för fattiga, vi kan tyvärr inte tillåta fri rörlighet från första dagen?

– Det är inte så jag säger. Regeringen har bedömt att vi behöver övergångsregler under en period, men vi säger att ni är alla välkomna att arbeta i Sverige. Det blir lättare att arbeta i Sverige, ni är välkomna, men vi vill ha en period när vi kontrollerar att de arbeten som ni får är riktiga arbeten.

Men chefen för Litauens EU-förhandlare Petras Austravitius tror att de svenska övergångsreglerna bara kommer att befästa att det finns ett A- och ett B-lag på arbetsmarknaden.

– Om det finns förutsättningar för en svart arbetsmarknad så kommer den inte att påverkas av några regeringsbeslut. Finns det ett intresse kommer den svarta arbetsmarknaden att fortgå parallellt med den legala. Jag tror inte att den här typen av åtgärder leder till de resultat man förväntar sig.

– Den illegala invandringen kommer att fortsätta, vi kan komma att få två grupper av landsmän utomlands: de som arbetar illegalt och de som arbetar legalt. Att bjuda in en grupp av människor men inte en annan skapar inte ett gynnsamt politiskt klimat hos oss. Folk kommer att undra, varför blir vi inte lika behandlade, säger chefsförhandlaren Austravitius.

Jan Mosander, Vilnius
jan.mosander@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".