Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fackförbund stödjer EU-kritiker

Nu ger sig facken in i EU-parlamentsvalet. Handelsanställdas förbund och Transportarbetare-förbundet har bestämt sig för att stödja socialdemokraternas enda EU-kritiska kandidat Anna Heed i valet till EU-parlamentet i juni.

– Vi vill gå ut med att det finns en EU- och EMU-kritisk röst på den socialdemokratiska listan, en enda, och det är väldigt många människor som känner igen sig i en sådan person och vill ha den in i parlamentet, säger Anna Heed.

Anna Heed är en 37-årig fyrabarnsmor och socialdemokratiskt oppositionsråd på Öland. Hon röstade ja till EU i folkmomröstningen 1994 och hon tycker att Sverige ska vara kvar i EU.
Däremot är hon kritisk till EU:s utveckling mot överstatlighet och i höstas engagerade sig Anna Heed i socialdemokrater mot EMU.

Enda EU-kritikern
Hon är i praktiken det enda EU-kritiska namnet på den socialdemokratiska listan inför EU-parlamentsvalet, efterom den andre Bengt-Ola Ryttar inte vill bli omvald. Det är därför som Anna Heed nu får stöd både från Handelsanställdas förbund och Transportarbetareförbundet.

– Ja dels så stöttar ju Handels mig i den här kampanjen och går ut direkt till sina medlemmar, men sedan så kommer jag ju att vara ute väldigt mycket i landet och väldigt mycket i norra Sverige där jag har väldigt mycket sympatisörer, säger Anna Heed och fortsätter:

– Det viktigaste budskapet för mig är ju att få folk att rösta på s-listan och inte på v och mp eller Junilistan, därför att vi vill ju ha ett soacialdemokratiskt parlament.

Låg placering
Trots att mer än hälften av de socialdemokratiska väljarna röstade nej till EMU, så är alltså Anna Heed den enda EU-kritikern på den socialdemokratiska listan inför EU-parlamentsvalet. Hon har placerats så långt ner som på 31:a plats, vilket hon själv tycker är märkligt.

– Jag tycker att partiet har gjort en tabbe där att man inte har tänkt sig att varva personer däruppe, för att majoriteten av s-väljarna röstade nej och många är också emot EU.

Har du någon chans att komma in då?

– Ja det är klart jag har, det hänger ji ihop med hur vi kalrar att föra ut vårt budskap men jag behöver cirka 35 000 röster, men tittar man på dem som röstde nej till EMU, och tittar man bara på de Handelsanställda, så räcker det att fem procent av dem går och röstar, säger Anna Heed.

Thomas Reckman
thomas.reckman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".