Siemens kommer att flytta jobb till Polen, hävdar facket

Facket på tyska Siemens hävdar att företaget planerar att flytta 10 000 arbetsplatser från Tyskland till östeuropa.

Koncernledningen vill inte kommentera uppgifterna, men i Tyskland uppmanar nu arbetsgivarföreningen företagen att utnyttja fördelarna med den billiga arbetskraften i EU:s nya medlemsländer.

Den tyska staden Guben ligger på gränsen till Polen, och där vill nu borgmästaren, tvärt emot regeringen i Berlin, öppna dörren för billig polsk arbetskraft.

- Det är vår möjlighet att överleva. Östutvidgningen är vår chans, säger borgmästare Klas Dietner Hubner.

I hans stad Guben är arbetslösheten 25 procent - trots att en tredje del av befolkningen redan har flyttat därifrån i jakt på arbete i västra Tyskland. Här fanns tidigare DDR:s kemiproduktion, nu är fabrikerna tomma, staden är nedgången och grå.

- Om polackerna fått komma hit, hade vi kunnat erbjuda företagen billig arbetskraft kombinerat med tyskt kvalitetstänkande. Vi har lokaler, infrastruktur, utbildade ingengörer och bra ledarskap - fast vi kan inte konkurrera när det gäller lönekostnaderna. Nu läggs fabrikerna istället i Polen, Baltikum och eller i Tjeckien, säger borgmästare Klas Dietner Hubner som tycker att övergångreglerna som stoppar arbetskraft från de nya EU-medlemmarna är vansinniga. Ändå kom just de här reglerna till för att skydda gränsområden som just staden Guben.

På det EU-subventionerade tysk-polska samararbetscentrumet i staden arbetar två personer. På fem år har de förmedlat 400 kontakter till 400 tyska företag, företag som lagt sin produktion i Polen. Ett av dem är det lokala Gubenföretaget Cowan som tillverkar dynor till husbilar. Kontoret ligger i Guben med tre anställda, fabriken med 100 anställda finns i Novogrot Pojanski fem mil in i Polen.

- Tyskland kommer att bli en handelsnation, medan produktione förläggs till länder som Polen, säger företagets VD Cornelia Hoppe. När företaget flyttade sin produktion till Polen minskade företaget sina lönbekostnader med 60 procent.

- Om vi inte hade gjort det, hade vi aldrig överlevt som företag, säger hon.

Kristian Åström, Sveriges Radios Tysklandskorrespondent

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista