Foto: Henrik Montgomery/PRB

Livstids fängelse för Mijailovic

Stockholm Tingsrättdömde på tisdagen Mijailo Mijailovic till livstids fängelse för mordet på Anna Lindh. En helt enig tingsrätt konstaterar att det är ställt utom allt rimligt tvivel att Mijailovic hade uppsåt att döda Anna Lindh.

Tingsrätten börjar med att konstatera att man inte hittat motivet för mordet. Att faställa om en gärningsman medvetet dödat, är grunden för att kunna döma till mord eller dråp.

Stockholms Tingsrätt menar att man kunnat faställa att Mijailovic medvetet knivhögg Anna Lindh genom att se på hur hans eget uppträdande på NK.

Att han skulle ha styrts av en ”inre röst” som sa åt honom att attackera Anna Lindh, tror inte rätten på. Men åklagarna tror att det finns ett motiv.

– Mycket talar för att det ligger där vi sa i pläderingen, att det är fråga om en hämd mot samhället där han anser sig vara felbehandlad och att han inte får den uppmärksamhet han ska ha, säger chefsåklagare Christer Peterson.

Minnesbilder
Ett skäl som rätten pekar på varför man inte tror på uppgifterna om att Mijailovic skulle vara styrd av en inre röst, är att han så klart kommer ihåg vad han inte gjorde inne på varuhuset NK.

Hans minns alldeles tydligt att han inte var framme vid den så kallade ljusgården, varifrån han kunde ha sett Anna Lindh i ett tidigt skede. Däremot säger han sig inte ha något minne av själva knivattacken.

Rätten anser också att Mijailovic inte talar sanning när han säger att dådet var en plötslig ingivelse. Rätten menar att han måste ha fått syn på Anna Lindh under sin rundvandring på varuhuset och att han därefter planerat överfallet.

Inte trovärdiga uppgifter
I domen står det att Mijailovics egna uppgifter; att han fick syn på Anna Lindh först när han kom ner från rulltrappan, inte kan stämma. Det var alldeles för mycket som skymde fram till den drygt 1.60 långa Anna Lindh. Men advokat Peter Althin menar att det inte går att resonera så.

– Man utgår ifrån, utan att det finns någon bevisning på att han har sett henne innan, att det skulle ha varit planerat på något sätt, det tycker inte jag att det finns någon utredning som visar. Och det har ju bäring på hans avsikt eller uppsåt, vilken den har varit vet ju bara han själv. Och med utgångspunkt från det tycker jag att det är lite för lätta slutsater, där det inte finns riktigt klar bevisning.

Inget tvivel
Enligt tingsrätten finns det inga tvivel om på att Mijailo Mijailovic var ute efter att döda Anna Lindh. Våldet i knivhuggen var kraftigt och riktades mot vitala delar i kroppen. Han utsatte henne för lidande och handlade besiningslöst och med hänsynslös råhet.

Mycket talar för att advokat Peter Althin kommer att överklaga domen, även om han och Mijailo Mijailovic ännu inte har bestämt sig för det.

– Ja jag ska läsa den mer noggrannt, sedan ska jag prata med min klient och sedan får vi se vilken slutsats vi kommer fram till och jag vill ju understryka att det är ju han och inte jag som bestämmer om vi går vidare.

När ska du prata med din klient?

Om jag inte hinner det idag så blir det imorgon, säger Peter Althin.

Margita Boström
margita.bostrom@sr.se

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se¨

Nina Odermalm Schei
nina.odermalm@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".