Tyskland räds kritik

Den tyska regeringen försöker in i det sista påverka EU:s medlemsländer att mildra den kritik som EU-kommissionen på onsdagen väntas uttala mot landets ekonomiska politik, kritik som i så fall kommer i ett mycket känsligt läge.
Alla tycks utgå ifrån att ekonomikommissionär Pedro Solbes i morgon kommer med någon form av varning eller rekommendation till Tyskland. De ekonomiska problemen är alltför stora, bland annat ligger budgetunderskottet för i år farligt nära EMU:s gräns på högst tre procent. Och synpunkterna kommer att vägas på guldvåg. Det går ju exempelvis att mildra recensionerna genom att uttala att problemen visserligen är allvarliga, men samtidigt säga att orsaken inte är att landets politik, utan att förklaringen i stället är det dramatiska fallet i världens ekonomier. Men även om kommissionen väntas leverera kritik så finns ändå hopp för tyskarna. Nästa steg blir nämligen att unionens finansministrar ska ställa sig bakom kommissionens analys. Och här hoppas Tyskland bland annat på Portugal, som är ett annat land som hotas av motsvarande kritik. Kanske kommer också Storbritanniens och Frankrikes finansministrar att stödja sin tyske kollega Hans Eichel. Om Tyskland får en så kallad tidig varning så är det första gången så sker. Visserligen har unionen pekat finger åt Irland, men det var inte lika allvarligt. Willy Silberstein, Bryssel
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".