Palestinska barn vid schejk Yassins grav i Gaza City. Foto: Kevin Frayer/PRB

Sorg i Israel efter Hamasledarens död

Den av israelerna dödade schejk Ahmed Yassin sörjs inte bara i de palestinska områdena utan också i Israel av de israeliska araberna. De flesta araber också i Israel har bara goda saker att säga om schejk Yassin.

Rösten sviker Yadja, israelisk palestinier bosatt i östra Jerusalem.

– Det var fegt att döda honom, han var en god man, hinner att säga innan ögonen tåras och han ber mig stänga av bandspelaren innan han fortsätter uttrycka sin ilska över att israelerna dödade schejk Ahmed Yassin. 

– Vi får ju aldrig det vi vill ha, vårt eget land, men han kämpade för det och det rättfärdigar de saker han gjorde, säger Yadja om Yassin. 

Det är inte många människor ute i östra Jerusalem i dag. Befolkningen iakttar den tre dagars landsorg som den palestinska myndigheten har utlyst och de flesta butiker är stängda. 

Judarna betraktar det här som en del av Israel och de som bor här är israeliska medborgare. En del försöker också förstå hur israelerna tänker även om de inte accepterar vad israelerna gör. 

– Visst måste de skydda sitt land men tidigare erfarenhet visar att skydd som baserar sig på övervåld ger inga positiva resultat, säger Feisal. 

– Man måste försöka utrota orsaken till det onda, till den palestinska terrorismen mot israelerna. Våra vänner, våra kusiner israelerna borde fråga sig: Varför allt detta i Gaza? Om de ser hur där ser ut förstår de att det är fattigdomen där som är den bördiga jordmånen till allt våld. Utrotas den försvinner också terroristerna, tror Feisal. 

Christer Fridén, Jerusalem
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".