Huvudman i Trustorhärvan skyller ifrån sig

Den utpekade huvudmannen i Trustorhärvan, Joachim Posener, framträdde för första gången i en intervju i TV3 på tisdagskvällen. Han anklagas för att ha försnillat tiotals miljoner i en de största svindlerihärvorna hittills.

Joachim Posener anklagas för att ha försnillat tiotals miljoner när det svenska investmentbolaget Trustor köptes av lord Moyne 1997 och Trustors pengar försvann i en de största svindlerihärvorna hittills.

I intervjun sa Joachim Posener att han bara var konsult i utkanten av affären. Det var lord Moyne själv och vd:n Lindsay Smallbone som var skurkarna.

– Det var de som bestämde allting, skickade alla pengarna, tog alla pengarna, tjänade mest på affären, sa Joachim Posener i teveintervjun.

Olagligt köp
Den brittiska lorden köpte Trustor för sex år sedan och företagets kassa på 600 miljoner försvann till England. Lorden hade aldrig några pengar utan köpet av Trustor betalades med bolagets egna pengar. Det var en olaglig operation.

Det mesta av den försvunna kassan kom tillbaka så småningom, men 78 miljoner saknas fortfarande.

Förutom Posener var två andra svenskar inblandade, de fälldes i tingsrätten men friades i hovrätten. Lord Moyne friades också.

På flykt i sju år
Joachim Posener har varit på flykt sen härvan rullades upp 1997 och han pekas ut som huvudansvarig. Han är misstänkt för grov trolöshet mot huvudman och grov förskingring. I teveintervjun ville han inte svara på hur mycket pengar han själv fått.

Polisens utredare Lars Hammar kommenterar Poseners utpekande av Lord Moyne och Lindsay Smallbone.

– Det hade vi kanske räknat med att det skulle bli den här inställningen från hans sida, men vi har ju handlingarna som pekar åt ett helt annat håll. Både penningflödet och de direktiv som han har skrivit och egna anteckningar som ingår i utredningen, säger Lars Hammar.

I intervjun sa Joachim Posener också att han aldrig varit i Stockholm under sina år på flykt, trots att han har sina föräldrar och en dotter där.

Kontakterna med familjen har gått via advokaten, enligt Posener. Polisen är inte helt övertygad.

– Jag kan ju aldrig säga med säkerhet, jag kan bara konstatera att vi har uppgifter som pekar på det, säger Lars Hammar.

Vill inte bli igenkänd
Posener hävdar att han lever ett vanligt liv med jobb och lägenhet på hemlig ort. Under intervjun fick TV3 bara filma honom snett bakifrån så att ingen skulle se hans ansikte. Men polisens utredare Lars Hammar tyckte ändå att man kunde dra vissa slutsatser.

– Sedan kunde man ju se att han har inte förändrat sig så väldigt mycket. Vi såg ju inte framifrån, men bakifrån i alla fall.

Det var ditt intryck att han inte har förändrat sitt ansikte så värst mycket?

– Nej inte vad vi kunde se, men vi får väl titta lite närmare på det imorgon, säger Lars Hammar.

Ola Henriksson
ola.henriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista