Hård kritik mot USA i förhör om terrorismen

Både den nuvarande Bushadministrationen och företrädarna från Clintonregeringen attackerades hårt från den oberoende kommission som inledde sina offentliga utfrågningar om 11 septemberdåden på tisdagen.

Kommissionen har bland annat granskat om attackerna kunde ha stoppats och kritiserade vad de menade var fruktlös diplomati på bekostnad av militära åtgärder.

Försvarsminister Donald Rumsfeld svarade att även om Usama bin Ladin hade dödats eller tagits till fånga - så hade det knappast förhindrat attackerna.

Men medlemmarna i kommissionen upprepade gång på gång frågan - i olika varianter, om inte Clinton eller Bushadministrationen kunde ha gjort mer konkret militärt för att försöka stoppa Usama bin Ladin och al-Qaida, som de bevisligen visste utgjorde ett hot, efter flera tidigare terrorattacker.

Information om bin Ladin fanns
I en första rapport från kommissionen, pekades bland annat på att USA vid flera tillfällen under slutet av 90-talet hade information om var bin Ladin med största sannolikhet befann sig, men inget gjordes.

Den före detta utrikesministern, Madeleine Albright och förre försvarsministern William Cohen sa båda att den underrättelseinformation som att Clintonregeringen inte hade tillräckligt säker information för att slå till.

Nuvarande utrikesminister Colin Powell gav samma förklaring till varför inte Bushregeringen när den tillträdde 2001 slog till mot al-Qaida, trots att den kände till hoten.

Upprörda reaktioner
Utfrågningarna innehöll också en del upprörda reaktioner, till exempel när försvarsminister Rumsfeld försökte peka på att varningar om hoten om flygplanskapningar gått ut till flygmyndigheterna på sommaren före attackerna.

Både företrädarna från Clintonadministrationen och den nuvarande administrationen återkom också till att 11 septemberdåden knappast hade stoppats, och terrorismen i allmänhet än mindre hade kunnat förhindras, även om bin Ladin hade dödats.

Slagträ
I sina försvar mot anklagelserna för att ha misslyckats med att förutse attackerna, så skyllde de fram för allt på osäker underrättelseinformation och på varandra.

Utfrågningarna fortsätter under onsdagen, i juli ska kommissionen presentera sin slutrapport med en analys av vad som gick fel och förslag till hur terrorattacker ska kunna förhindras i framtiden.

Rapporten väntas bli ett slagträ i höstens presidentval.

Anders Ask, New York
anders.ask@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista