Stigande priser gynnar gruvnäringen

Priserna på råvaror som stål, koppar och zink har stigit extremt det senaste halvåret. Det är framförallt uppsvinget i Kina som ligger bakom prisuppgången. För gruvföretagen är det här förstås strålande nyheter men för biltillverkare och kylskåpsfabrikanter är det precis tvärt om.
Den malm som bryts i LKAB:s gruva i Kiruna har stigit kraftigt i värde i takt med att priserna på metaller på de internationella råvarubörserna rusat i höjden.
– I genomsnitt för de mest omsatta metallerna, koppar och nickel, är uppgångarna mellan 50 och 70 procent sedan i oktober, november. Sådana stora uppgångar har man inte sett på många år, säger Per Melander, vd för svenska metallbörsen, som dagligen handlar med råvarukontrakt på börser runt om i världen.
Efterfrågan steg i Kina
Prisrallyt på råvaror började alltså i höstas och den utlösande faktorn kom från öster.
– Den huvudsakliga förklaringen är den enorma ökningen i efterfrågan från Kina. Den amerikanska konjunkturen har ju visat tecken på en förbättring, vilket också har bidragit men, utan Kinas expansion hade vi nog inte sett sådana här prisuppgångar, säger Per Melander.
Kina är världens största tillverkare av stål men det räcker ändå inte till de enorma behov som finns i ett land med 1,3 miljarder invånare och en tillväxt på tio procent per år. Förra året importerade Kina 40 miljoner ton stål vilket är sju gånger mer än allt stål som producerades i Sverige.
På samma sätt drar Kina till sig andra råvaror med stigande priser som följd. Företag som använder råvarorna för sin produktion innebär det förstås högre kostnader.
Gruvorna vinnare
Volvo och Saab får betala mer för plåten till bilarna och Electrolux kylskåp blir dyrare att tillverka. Vinnare blir förstås gruvföretagen. För svensk del gäller det främst LKAB och Boliden.
Arbetarna i Kirunagruvan kan känna sig lite säkrare på att få behålla sina jobb i framtiden.
Martin Ahlquist
martin.ahlquist@sr.se