SAS överens med facken om sparprogram

SAS har kommit överens med samtliga fack om nya kollektivavtal. Därmed kan sparprogammet Turnaround 2005 genomföras som planerat, uppger SAS.

Samtidigt fortsätter arbetet med att bolagisera, det vill säga etablera fristående nationella flygbolag under SAS-konsortiet. Den interkontinentala flygtrafiken blir ett eget affärsområde.

”Beslutade och definierade åtgärder uppgår för närvarande till cirka 12,5 miljarder kronor och den återstående delen på cirka två miljarder kronor avsåg främst förnyade kollektivavtal för samtliga personalgrupper”, skriver SAS i ett pressmeddelande.

Lönesänkningar
Kravet på facken har varit att de skulle acceptera besparingar på två miljarder kronor per år för att rädda SAS ur krisen. Sedan tidigare har företaget beslutat om besparingar på 12 miljarder kronor. Men ytterligare besparingar behövdes alltså enligt företagsledningen för att SAS ska bli konkurrenskraftigt.

Går med på frysta löner
Fackföreningarna har ställt upp på frysta eller sänkta löner, försämrade lönetillägg och utökad arbetstid.

Vad styrelsen beslutade på tisdagskvällen fick vi aldrig reda på då och kanske kommer de besluten inte att genomföras när det nu blir en övernskommelse också med piloterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".