Fortsatt strömlöst efter stormen

Många av de drygt 100.000 elabonnenter som blev strömlösa i samband med den hårda blåsten över södra Sverige under natten och morgonen kommer att vara utan ström under det närmaste dygnet. Mängder av träd har blåst omkull och det kommer att ta tid att röja upp, enligt elbolagen.
Bara i Blekinge har uppemot 800 träd lagt sig över vägarna. På vissa mindre vägar i framförallt Kronoberg, men också i Skåne, Jönköping, Blekinge och Halland ligger fortfarande träd kvar och blockerar. All trafik till och från Göteborgs södra skärgård fick ställas in på grund av stormen, och stora delar av Göteborgs hamn svämmade över. I Stockholmsområdet skadades två personer när en byggnadsställning rasade. Bortåt 4000 abonnenter i skärgården och på Södertörn saknar el på grund av att träd fallit ner över ledningarna. - Stormvindarna har kulminerat på de flesta håll, men vid Hanö är medelvinden fortfarande 21 meter i sekunden med byar på 31 meter, sade meteorolog Birgitta von Kronhelm vid SMHI i Norrköping till TT på tisdagseftermiddagen. Då blåste det mest vid Svealandskusten och ut över Östersjön mot Gotska Sandön med vindbyar på 23 meter i sekunden. Vid Söderarms fyr utanför Norrtälje noterades 29 meter i byarna. Även tågtrafiken drabbades hårt av ovädret och SJ varnade för stora störningar under hela tisdagen. I norra England har sju människor dödats enligt BBC. Bland annat dödades fem lastbilsförare när deras bilar blåste av vägen. I Skottland har tre människor dödats.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista