Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal med giftig rök som sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Räddningsledaren uppmanar alla personer som befinner sig i området att bege sig därifrån. Ni som bor i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat idag kl 17.16)

Operation av gråstarr prioriteras bort

Publicerat onsdag 24 mars 2004 kl 11.52

I Västra Götaland pekas flera olika sjukdomar och diagnoser ut som ska behandlas först och främst, samtidigt som andra sjukdomstillstånd hamnar betydligt längre längre ner i den prioriteringslista som upprättats.

– Alla operationer som behövs, knäoperationer, höftoperationer och canceroperationer och den typen, självklart, säger Johan Calltorp som är hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götaland.

– Däremot kan kosmetisk kirurgi diskuteras och indikationsgränser för starrkirurgi men det är sällan allt eller inget utan det handlar om indikationer, säger Johan Calltorp.

Indikationer är när till exempel en gråstarrsoperation verkligen är nödvändig och hur snart patienten ska opereras och det gäller alltså också för operationer av fula ärr eller andra operationer som görs på grund av utseendemässiga skäl.

Läkare tog fram listan
Bakom prioriteringslistan som presenteras på onsdagen står läkare inom 25 olika sjukvårdsspecialiteter som kirurgi, ortopedi och medicin. Materialet har sedan sammanställts av de ledande hälso- och sjukvårdstjänstemännen.

Akuta sjukdomstillstånd som ett brutet ben ska opereras direkt, en elakartad bröstcancer ska opereras inom två veckor, däremot ska en skadad menisk i en knäled opereras inom tre månader.

Däremot är alltså prognosen att få sin gråstarr opererad något mer osäker, det gäller också kosmetiska operationer.

Fem landsting prioriterar
Runt om i landet är det fem landsting och regioner som håller på med ett liknande prioriteringsarbete. Störst uppmärksamhet hittills var det i Östergötland där ett 50-tal diagnoser som godartade tumörer och lindriga prostatabesvär inte skulle betalas vid behandling av landstinget.

Så långt har inte Västra Götaland gått när de prioriterade sjukdomstillstånden pekats ut när behandlingsmöjligheterna blir fler och fler med olika behandlingstekniker, samtidigt som pengarna inte räcker.

– Vi har arbetat med likartade metoder men gått igenom hela det medicinska fältet och anser att detta är ett arbetsredskap för att säkra den viktiga vården och inte i första hand att skära bort vård, säger Johan Colltorp.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".