Systematiska våldtäkter i iranska kvinnofängelser

Sakine Mohammadi Ashtiani, den iranska kvinnan som efter massiva internationella protester inte kommer att avrättas genom stening, har suttit fängslad sedan 2006. Ekot har talat med en före detta cellkamrat till henne om förhållandena på iranska kvinnofängelser.

Efter massiva internationella protester meddelade Iran för några veckor sedan att den 43-årige iranska kvinnan Sakine Mohammadi Ashtiani inte ska avrättas genom stening. Men dödsdomen kvarstår och nyligen arresterades hennes advokat.

Själv har Sakine Mohammadi Ashtiani suttit fängslad sedan 2006. Ekot har talat med en före detta cellkamrat till henne om förhållandena på iranska kvinnofängelser.

Journalisten Shahnaz Gholami som just nu befinner sig i Frankrike berättar hur hon och hennes cellkamrater på kvinnofängelset i Tabriz norr om Iran placerades på stolar klädda i chador och ögonbindlar.

– När jag inte erkände brotten de anklagade mig för sparkade de så mycket på huvudet så jag svimmade av, säger hon.

Det här bara en del av misshandeln och tortyren som hon och de andra kvinnorna utsattes för.

Shahnaz Gholami har suttit fängslad i flera omgångar sedan 80-talet. Den 13 december 2008 skulle hon ha åkt till Sverige och föreläst om kvinnornas situation i Iran.

Men Gholamis resa blev aldrig av. Före sin avresa arresterades hon av säkerhetspolisen och misshandlades svårt. För tre år sedan satt hon i samma cell som den dödsdömde Sakine Mohammadi Ashtiani.

– Vakterna väckte oss alltid mitt i natten, berättar hon. Några män kom in och körde oss till en annan avdelning av fängelset. Där började de slå oss med tjocka kablar. Under menstruationen piskades vi extra mycket eftersom kroppen är så skör under de veckorna, säger hon.

På kvällarna hörde hon och cellkamraterna skott från avrättningsplatsen. Fångarna var i allt från 40-årsåldern till den yngsta som var 14 år.

Shahnaz Gholami berättar att det fanns olika typer av fångar. En del var politiska och en del hade dödat sina män som hade utsatt dem för misshandel.

Det fanns också en del minderåriga flickor som fick sitta tills de blev myndiga och därefter avrättades genom hängning.

I dag sker det systematiska våldtäkter i fängelserna. Det finns också ett så kallat hemligt fängelse utanför Teheran som är byggd av kontainrar. Det är dit de tar fångar när andra fängelser börjar bli överfulla, säger Shahnaz Gholami. Det fängelset kallas för "Ahmadinejads Auschwitz".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".