Fattigdom leder till våld i Kosovo

Över hälften av Kosovos invånare lever långt under fattigdomsgränsen. De har inga arbeten, svårt att försörja barnen och ser heller inga möjligheter att få det bättre i framtiden. Det är främsta orsaken till albanernas våldsamheter och dödandet av serber i förra veckan, anser Zenal Zenalje vid socialkontoret i staden Podujevo i norra Kosovo.

– Det som hände i förra veckan, attackerna mot serber, beror i första hand på att folk är så frustrerade över att inte ha jobb, inga pengar och inte heller kan se någon bättring i framtiden. I det läget blir många aggressiva, säger Zenal Zenalje, vid Podujevos socialkontor.

Arbetslösheten är 60 procent nu och ökar hela tiden.

Stödet minskar
I år måste stödet till de fattigaste barnfamiljerna halveras, från 560 kronor i månaden för hela familjen, till 300 kronor.

En hopplös summa i ett Kosovo där bara mjölkersättningen till ett spädbarn kostar 500 kronor i månaden.

– Det är tyvärr sant och fortsätter det på samma sätt så kommer aggressiviteten här bara att öka, anser Zenal Zenalje.

”Vi lever som hundar”
Hasani och hans fru har fem barn. Han var med i kriget mot serberna och är nu arbetsoförmögen. Han tycker att de fattiga i Kosovo tvingas leva nästan som hundar.

– Det är en katastrof i de flesta regionerna här i Kosovo. Folk kan överleva på olika sätt. Gatuhundarna överlever de också, men hur är deras liv, frågar han.

– Vi överlever också, men hur är våra liv?

Christina Gustafsson, Podujevo i norra Kosovo
christina.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista