EU-kritik mot Sveriges skatter

I hela EU är ökande arbetslöshet ett stort problem och ett skäl till att arbetslösheten ökar är att EU:s ledare inte tar intryck av kritik. Det gäller också i Sverige, säger Anna Ekström, Sacos ordförande och en av sex författare till en rapport som ska diskuteras på toppmötet i Bryssel på torsdag.

Sveriges regering räknar i sin kommande budget med att arbetslösheten i Sverige i år kommer att öka mer än man tidigare har trott och nå 5,6 procent.

Det är Nederländernas tidigare premiärminister Wim Kok som har lett arbetet med den rapport som på torsdagen ska diskuteras av EU:s stats- och regeringschefer.

Inte lönande att arbeta
Trots att Sverige mest får beröm kritiserar rapportförfattarna ändå vårt land för att det inte lönar sig tillräckligt mycket att arbeta här. Skatterna på låga inkomster är för höga och bidragen hindrar till exempel en ensamstående mamma från att börja jobba.

Det var ett exempel som gruppen diskuterade, berätttar Anna Ekström, av av de sex rapportförfattarna.

– Då förlorar man kanske sitt bostadsbidrag och man får en barnomsorgsavgift som man inte hade tidigare. Skattesystemet gör att en del av inkomsten man får försvinner i skatt. Dessutom har vi i Sverige ett bidragssystem som är lite högre än i övriga länder och allt det här tillsammans kan, med så små enkla saker som att man är tvungen att köpa ett månadskort för att ta sig till jobbet, göra att man inte tjänar tilltäckligt mycket på att gå från att inte arbeta till att arbeta.

Blev de andra intresserade av det här exemplet och hade svårt att förstå att det är så här?

– Ja, jag fick förklara det här ordentligt, framför allt för vännerna i gruppen som kom från Spanien och England. De hade väldigt svårt att förstå det här.

Borde underlätta för kvinnor
Sverige borde ta till sig kritiken och göra något åt problemen, tycker Anna Ekström.

Även andra länder borde skärpa sig och till exempel underlätta för kvinnor att arbeta genom att bygga ut barnomsorgen.

Låg sysselsättning och ökande arbetslöhet är ett problem i alla EU- länder.

Tar inte åt sig av kritiken
Men Anna Ekström tycker att de politiska ledarna för det mesta bara tar åt sig av beröm och inte av kritiken.

Bosse Ringholm borde inse att de höga skatterna i kombination med bidragssystemen, är ett problem för sysselsättningen i Sverige, anser Anna Ekström.

– Precis som en spansk arbetsmarknadsminister verkligen borde använda den här strategin som ett hjälpmedel där hemma för att bygga ut barnomsorg och äldreomsorg.

Annika Ström-Melin
annika.strom-melin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".