Tre värnpliktiga anhållna för vapenstöld

Uppdaterad 20:00
Polisen är på väg att klara upp den stöld av tre automatvapen från en militärövning utanför Ljungby, som ägde rum natten till onsdag. Sammanlagt fem personer är anhållna.Vapnen har hittats vid en husrannsakan i närheten och sammanlagt fem personer misstänks nu för inblandning, bland dem tre värnpliktiga.

Enligt Börje Ekelius, presstalesman vid Växjöpolisen, var rånet troligen arrangerat.

– När förhören hade samlats ihop såg vi att det fanns uppenbara brister i berättelsen.

Vad var det för brister?

– Exakt vad som har sagts i förhör kan vi inte gå in på i nuläget, för vi vet inte om det finns ytterligare personer som vi behöver ha tag i.

Var fanns vapnen?

– De hittade vi i samband med husrannsakningar i Ljungby kommun.

Tre vapen försvann
Det påstådda rånet skulle ha ägt rum vid halv två natten till onsdag, när en av de värnpliktiga från Ing 2 i Eksjö hade gått ut i skogen från sitt tält för att ringa. Han hade även med sig ett vapen som han förvarade åt en kamrat, som hade skadat sig tidigare på dagen.

Vid en kontroll upptäcktes att även en tredje värnpliktig blivit av med sin AK5:a.

Tre anhållna
Polisen misstänkte snart att historien var uppdiktad och anhöll tidigare på onsdagen alla tre värnpliktiga som förlorat sina vapen, misstänkta för grov stöld och grovt vapenbrott.

Under onsdageftermiddagen har ytterligare tre civilpersoner från Ljungbytrakten hämtats in. Vid en husrannsakan ska också alla tre automatvapen ha återfunnits.

Polisen förtegen
Polisen är mycket sparsam med kommentarer kring vad de misstänkta själva har sagt och vilken koppling som finns mellan männen.

Även om det kan bli fler gripanden så hoppas Börje Ekelius att stölden nu är uppklarad.

– Vi har ju kommit en god bit på väg men det återstår ju mycket arbete att knyta ihop allting.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".