Minneshögtiden i Almudena-katedralen i Madrid.

Makten samlad vid ceremoni i Madrid

USA:s utrikesminister Colin Powell, Frankrikes president Jacques Chirac och Storbritanniens premiärminister Tony Blair hörde till de världsledare som hade samlats i Madrid på onsdagen till en sorgehögtid ägnad offren för terrordåden 11 mars.

Spaniens kung Juan Carlos och hans familj, alla i tårar, anförde de sörjande i katedralen i Madrid och efter ceremonin gick kungafamiljen ut bland offrens anhöriga som hade inbjudits från de fattiga förorter som de flesta på de drabbade pendeltågen kom ifrån.

Världsledarna möttes
Vidden av katastrofen 11 mars underströks av att högtiden var första gången i Spaniens moderna historia som en statsceremoni ägnades andra än kungligheter.

Före och efter minnesmässan fick världens ledare tillfälle att möta Spaniens nye premiärminister, socialisten José Luis Rodriguez Zapatero som vann över den konservative José Maria Aznar i valet bara tre dagar efter attentatet.

Aznar var vid sidan av Storbritanniens Blair, USA:s främsta vapendragare i Irakkriget, trots att 90 procent av spanjorerna motsatte sig kriget. Zapatero hade redan som oppositionsledare lovat att dra tillbaka de spanska trupperna om han blev vald och han säger nu att han ska stå vid sitt löfte.

USA vädjade till Zapatero
Både premiärminister Tony Blair och USA:s utrikesminister Colin Powell vädjade till Zapatero att ompröva sitt beslut och låta styrkorna stanna. Eftersom Spaniens nye premiärminister har sagt att en fortsatt spansk militär närvaro i Irak förutsätter att FN får en större roll kunde utrikesminister Powell på onsdagen meddela att det troligen blir en ny FN-resolution.

Samtalen som fördes i samband med sorgeceremonin kommer att fortsätta senare i veckan vid EU:s toppmöte, där kampen mot terrorismen och läget i Irak väntas dominera dagordningen.

Titti Nylander
titti.nylander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".