Mif-basen åtalad för grovt skattebrott

Ishockeylaget Mifs ordförande Percy Nilsson i Malmö åtalades på onsdagen tillsammans med två tidigare klubbdirektörer för grovt skattebedrägeri, grovt skattebrott och grovt försvårande av skattekontroll. Brotten ska ha begåtts i början av 1990-talet när ett tiotal utländska hockeyspelare fick betalt via agenter i utlandet.

I början av 1990-talet fick ett tiotal utländska hockeyspelare betalt via agenter i utlandet. 

– Man har lämnat oriktiga uppgifter i sina uppbördsdeklarationer, inte redovisat de löner som har betalats ut, säger chefsåklagare Gertrud Holm. 

Hyra eller anställning?
Det hela handlar om ifall det rör sig om hyra eller anställning. Chefsåklagare Gertrud Holm menar att hon nu efter mer än fyra års utredande har bevis för att det har rört sig om en anställning. Hon menar att ishockeyklubben undanhållit staten tre miljoner kronor i arbetsgivaravgifter. 

Under tiden som utredningen i Malmö pågått har tidigare klubbledare i andra ishockeyklubbar, bland annat Frölunda hockey och Tingsryds AIF, åtalats för att man betalat ut svarta spelarlöner. 

Mif-ordföranden Percy Nilsson är upprörd över åtalet. 

– Jag tycker alltihop är hemskt eftersom jag tycker att vi i föreningen har gjort rätt för oss, säger han. 

Handlade i god tro
Samtidigt som stadsbyggnadsnämnden i Malmö godkände detaljplanen för det stora arenabygget söder om Malmö, som Mif-ordförande Percy Nilsson står bakom, kom nu åtalet mot honom och med det risken för fängelse i upp till sex år. 

Men Percy Nilsson menar att man handlat i god tro när man hyrt in de utländska hockeyspelarna. 

– Bilden är enkel. Vår uppfattning är att vi har betalt pengar till agenterna och att vi gjort det på ett riktigt sätt i bokföringen men det tycker tydligen inte lagen, säger Percy Nilsson. 

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".