Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Persson försvarar uttrycket "social turism"

Publicerat onsdag 24 mars 2004 kl 17.32

Statsminister Göran Persson försvarar nu användningen av uttrycket ”social turism” i debatten om övergångsreglerna för nya EU-medborgare. Detta trots att utrikesminister Laila Freivalds på tisdagen varnade för att uttrycket kan användas av främlingsfientliga grupper.

Göran Persson menar att ”social turism” beskriver en risk som är förknippad med utvidgningen av EU.

– Det är ett utnyttjande av vårt trygghetssystem utan att för den sakens skull vara kopplat till ett arbete i Sverige. Vi ser att vi har ett trygghetssystem som är väldigt generöst som också berättigar stöd från dag ett. Vi är rätt ensamma om att ha ett sådant upplägg och därför är det här viktigt för oss att gå igenom innan vi öppnar upp. Det vore märkligt om vi var det enda landet i Europa som gjorde det utan att först ha gått igenom våra system, säger Göran Persson.

Hindra missbruk
Det var i november förra året som Göran Persson första gången använde begreppet ”social turism” för att motivera övergångsregler för de nya EU-medborgarna, regler som ska hindra missbruk av svenska välfärdsregler.

På tisdagen tog utrikesminister Laila Freivalds kraftigt avstånd från användningen av begreppet ”social turism”. Hon sa att det öppnar för främlingsfientliga krafter som kan utnyttja situationen.

Men Göran Persson vänder på onsdagen på resonemanget. Han menar att social turism blir följden om det inte blir några övergångsregler och att främlingsfientligheten blir ett stort problem då.

– Ingen äger ord och uttryck. Vi beskriver ett problem som vi har och om vi inte orkar ta i det problemet utan bara ser det växa och kanske bli verklighet då skapar vi en grund för någonting som är väldigt farligt, inte minst främlingsfientlighet.

Måste få stöd i riksdagen
Regeringen är fast besluten att få igenom övergångsreglerna, men för att lyckas måste man få med sig minst ett riksdagsparti till i omröstningen i slutet av april.

Närmast ligger folkpartiet som har lagt ett eget förslag om regler får de nya EU-medborgarna. Men partiet är splittrat i frågan vilket Göran Persson är väl medveten om.

– Det är alldeles uppenbart att folkpartiet verkar pressat, men det vore märkligt om vi hamnade i en slutvotering där man inte röstar på ett förslag som ligger nära det egna, säger Persson.

Thomas Reckman
thomas.reckman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".