Microsoft krävs på rekordböter

EU-kommissionen beslutade i dag om rekordhöga böter mot dataföretaget Microsoft, som enligt kommissionen förhindrat andra dator- och programtillverkare att konkurrera på lika villkor.

- Det här är de högsta böterna som dömts ut. Microsoft har missbrukat sin ställning, säger Mario Monti, EU:s kommissionär för konkurrensfrågor.

Den rekordhöga bötessumman Microsoft ska betala är drygt fyra och en halv miljard räknat i svenska kronor.

Men EU-kommissionens beräkning av böterna har gjorts på omsättningen i Afrika, mellanöstern och större delen av Europa och av den omsättningen per år utgör bötessumman åtta procent. På Microsofts omsättning i hela världen utögr böterna en komma sextivå procent.

Men det är inte bötessumman som är det viktiga för EU-kommissionen.

- I vanliga fall tvingas inte de som gör affärer med varandra att mot sin vilja tvingas göra affärer med en tredje part, säger Mario Monti

Vad det handlar om är att Microsoft genom sin monopollikande ställning i princip tvingat dem som köper Windows - det system som finns i de flesta datorer - att också köpa Microsofts mediaspelare. En mediaspelare är den programvara som gör det möjligt att spela upp musik och videofilm via internet.

EU-kommissionen kräver nu att operativsystemet Windows ska kunna köpas utan mediespelare.

EU-kommissionen kräver också att Microsoft ska ge sina konkurrenter information så att konkurrenterna har en chans att tävla på rättvisa villkor. 

Microsoft har meddelat att man kommer att överklaga EU-kommissionens beslut.

Herman Melzer / Bryssel

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".