Terroristexpert i centrum under USA-förhör

USA:s president George Bush fick hård kritik vid den offentliga utfrågningen om terrordåden den 11 september 2001. Terroristexperten Richard Clarke sa att Bushadministrationen ända fram till terrordåden betraktade terrorismen som en viktig men inte brådskande fråga.

Richard Clarke, terroristexpert i Vita Huset sedan Ronald Reagans tid, har hamnat i centrum för hela frågan om vad politiker och myndigheter visste om terrorhoten från al-Qaida före den 11 september 2001 och vad de gjorde åt det.

Det är precis det som den oberoende kommission som håller i utfrågningarna försöker få svar på.

Ifrågasatt trovärdighet
Clarke har i en ny bok anklagat presidenten för att ha struntat i varningar, och i förhören på torsdagen fortsatte han alltså på samma tema, och sa också att kriget mot Irak skadat kampen mot terrorism.

Men Bushsidan fortsatte sina hårda motattacker mot honom, och hävdade att Clarke innan han lämnade Vita Huset sa en sak och nu något annat, bland annat ska han så sent som i augusti 2002 ha berömt presidentens anti-terrorpolitik, samma politik som han nu sågar.

Det kritikerna beskriver som motstridiga uppfattningar gjorde att även ett par kommissionens medlemmar ifrågasatte Clarkes trovärdighet.

Oklara beslut
Kontroversen kring Clarkes person och åsikter överskuggade delvis kommissionens försök att få svar på sina frågor vad som gick fel före 11 september.

Förhören har visat på hur underrättelsetjänster, politiker och andra ansvariga inte delade med sig av viktig information till varandra och hur man misslyckades med att tolka de varningar man fick.

Vissa har också pekat på hur det fanns oklarheter och en tröghet i de politiska besluten både under Clintontiden och under den nuvarande administrationen om antiterrorarbetet.

Bad om ursäkt
För president Bush kan kommissionens rapport bli ett stort problem när den presenteras i slutet av sommaren bra några månader före residentvalet, även om inte Clarkes vittnesmål inte blir avgörande riskerar att Bush att anklagas för att ha gjort för lite för att försöka stoppa terrordåden.

Richard Clarke fick för övrigt inte mest uppmärksamhet för sin hårda kritik av presidenten, utan för sin ursäkt till offren för terrordåden.

– Jag och andra som hade som uppgift att skydda er misslyckades och jag ber om er förlåtelse, sa Clarke i samband med förhören.

Anders Ask, New York
anders.ask@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".