Byggskandal i Lettland äventyrar ishockey-VM

I Lettland blandas nu idrott och politik ihop på ett vis som kan leda till att landet säger nej till att som planerat arrangera ishockey-VM i Riga år 2006. Bygget av hockeyarenen är kraftigt försenat. Oenigheten om finansieringen är stor och frågan har politiska laddningar.

Om inte enighet nås senast fredag, och överenskommelsen om det så kallade Multihalle-projektet i Riga är klappad och klar, så meddelar Lettlands regering internationella ishockeyförbund att landet inte kan arrangera 2006 års hockey-VM som tänkt. Det är en förlust inte bara för Rigas många entusiastiska hockeyfans utan för hela nationen.

Skulle stå klar 2005
På papperet, eller rättare sagt, på finska arkitektföretaget Evatas hemsida syns den tänkta, riktigt eleganta arenan som modell. 11 000 åskådare, restauranter, barer, också en blivande konsertarena, Rigas Globen, så är det tänkt att bli.

Regeringen har länge krävt att Multihalle skulle stå klar i september 2005 och att konsortiet som skall bygga - eller borde ha satt igång bygget för länge sedan - deponerar 20 miljoner SEK i garanti, för den händelse bygget inte håller slutdatum. Men finansieringen uteblir.

Regeringskris
Redan i höstas sparkade dåvarande statsminstern Einars Repse sin vice statsminister Ainars Slesers, från ett annat av koalitionspartierna med motiveringen att han misskött VM-förberedelserna. Det blev upptakten till en seg regeringskris.

I landet nya regering är Slesers tillbaka. Under veckoslutet menade han att nu får stat och kommun ta över där lettiska hockeyförbundet och byggkoncertiet misslyckas. ”Absolut inte”, förklarade i veckan både statsminister Indulis Emsis och Rigas borgmästare.

Om inte de inblandade själva klarar skivan tycks det bli ett faktum att den lilla nationen Lettland inte förmådde organisera ett arrangemang av den här storleksordningen.

Bengt Lindroth, Helsingfors
bengt.lindroth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".