Enligt israeliska soldater bar pojken en väst med sprängmedel.

Lockades med pengar till självmordsdåd

175 kronor och ett löfte om 72 jungfrur i paradiset. Det var belöningen som hade utlovats den tonårige palestinske pojke som greps på onsdagen av israelisk militär sedan han ångrat sitt beslut att bli självmordsbombare. Tv-bilder på hur han desarmerade sig själv har sänts ut över hela världen.

”Min lärare i skolan sa att om man fastar och ber och gör goda gärningar, så hamnar man i paradiset. Och där väntar de 72 jungfrurna, och en flod fylld av vin och en flod fylld av honung. Men det var jungfrurna som lockade mest”, berättar den 14-årige pojken från Nablus på Västbanken för den israeliska tidningen Yediot Ahronot.

Den lokala avdelningen av terrororganisationen al-Aqsa martyrernas brigader lyckades övertyga honom om att försöka spränga sig själv och så många israeler som möjligt i luften. Det är en god gärning.

Dessutom fick han 100 shekel, omkring 175 kronor, att ge till sin mamma.

Ville bli en hjälte
14-åringen är inte särskilt duktig i skolan, han retades för det och nu ville han göra något för att visa att han egentligen var en hjälte.

På onsdagen, när han skulle gå till skolan, tog han på sig en väst fylld med åtta kilo sprängmedel.

Vid militärkontrollen strax utanför Nablus skulle han närma sig så många israeliska soldater som möjligt och sen utlösa sprängladdningen.

Men när soldaterna, som hade upptäckt att han uppenbarligen hade något konstigt under sin jacka, kom emot honom ångrade han sig.

Klippte av sig västen
”Jag ville inte dö”, berättar han, och istället för att hamna i paradiset tog han ur batterierna från sprängladdningen.

Sen vidtog den tv-filmade proceduren där en robot räckte över en sax som han kunde använda för att klippa av sig västen. Han fick sen klä av sig för att man skulle kontrollera att han inte ha fler sprängladdningar på sig.

Inget stöd från vanliga palestinier
Det är inte första gången barn utnyttjas på det här sättet. Men metoden har knappast stöd bland vanliga palestinier.

Många ser det inte bara som djupt omoraliskt. Det är ger också omvärlden en dålig bild av det palestinska motståndet mot ockupationen.

Christer Fridén, Jerusalem
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".