Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Datafel ställer till det för bönder

Publicerat torsdag 25 mars 2004 kl 12.14

Ett datafel hos Jordbruksverket har orsakat problem för flera tusen lantbrukare som senast på torsdagen skulle sökt EU-stöd via internet. Eftersom många riskerar att inte få in sina ansökningar i tid och därmed gå miste om pengarna, har Jordbruksverket nu beslutat att förlänga tiden.

Mängder av oroliga bönder har hört av sig, säger Patrik Alenfelt på arealstödsenheten på Jordbruksverket.

– En del påtalar problemen men tycker att det ändå går bra att jobba vidare. Andra har haft större rpoblem och riskerar att inte hinna färdigt. De konsulter som hjälper lantbrukare med ansökan och de har planerat in att hjälpa sina kunder en en viss period och den extra veckan hjälper de att bli klara i tid, säger han.

Digital ansökan ska underlätta
Runt 10 000 lantbrukare använder numera internet för att ansöka om EU-stöden, ett system som ska underlätta och minska risken för fel. Det är det systemet som inte fungerat som det ska.

När belastniningen ökat inför sista dagen för ansökningar har många helt enkelt loggats ut ur systemet och både länsstyrelserna och Jordbruksverket har fått mängder av samtal från oroliga lantbrukare som nu riskerat att inte bli klara i tid, med sina många gånger livsnödvändiga ansökningar om stöd.

Därför får alla en extra vecka på sig.

Några återgår till papper
Jordbruksverkets tekniker jagar nu felet och hoppas att allt ska fungera som det ska till nästa ansökningsomgång.

Även om långt ifrån alla haft problem så innebär det ändå ett bakslag för ambitionen att lägga över ansökningarna på internet. Tjänsten har ökat för varje år och idag är var sjätte bidragsberättigad ansluten men Patrik Alenfelt räknar med att en del nu återgår till de gamla pappersblanketterna, åtminstone tillfälligt.

– Syftet med hela systemet är att underlätta för lantbrukarna och om man då upplever det här som ett störningsmoment så är det inte bra, säger han.

Patrik Alenfelt tror ändå inte att det stora flertalet kommer att återgå till att ansöka på papper eftersom många ser så stora fördelar med att ansöka om EU-stöd på internet.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".