Litauens president i skandal inför inträdet i EU och Nato

I Litauen råder det förvirring kring frågan om den korruptionsanklagade presidenten Rolandas Paksas har utnämnt den omstridde ryske affärsmannen och vapenhandlaren Juri Borisov till sin rådgivare eller inte. Paksas talar ogärna om saken inför Litauens nära förestående inträde i EU och Nato.

Borisov själv säger att det är så och på onsdagen bekräftades det av presidentens kansli.

Men på torsdagen har uppgiften om utnämningen tagits tillbaka och på torsdagskvällen ska president Paksas förklara sig i ett tv-tal till nationen.

Inte talför på presskonferensen
Det var på tisdagen vid lunchtid som president Rolandas Paksas som vanligt höll sin presskonferens. Den första solen på evigheter lyste över staden och över det vackra, vita presidentpalatset.

President Paksas var välkammad, i mörk kostym och slips och satt mellan Litauens fanor bakom ett mörkt podium i ädelträ, på tydlig distans från mikrofoner, tv-kameror och journalister.

Presskonferensen direktsändes i radion ut till folket och presidenten ville helst tala om Litauens förestående inträde i EU och Nato men frågorna handlade nästan bara om presidentskandalen som den kallas här.

”Är det sant att presidenten redan har betalt motsvarande 1,4 miljoner kronor i förskott till sina advokater?”

– Sådana uppgifter är inte offentliga i vårt land, svarade presidenten kort och till Ekot sa han att han beklagar att parlamentets utredning tidigare i år som nu alltså ser ut att sluta i riksrätt för honom, sprids till Litauens medborgare och utomlands, eftersom uppgifterna i utredningen är falska.

Talade inte om kontroversiell medhjälpare
På tisdagens presskonferens sa president Paksas inte ett ord om att han var på väg att utnämna sin finansielle välgörare, den ryske affärsmannen och vapenhandlaren Juri Borisov till sin rådgivare.

När beskedet så kom på onsdagskvällen så slog det ner som en bomb. Borisov som anses vara förknippad med den ryska organiserade brottsligheten betalade större delen av president Paksas valkampanj och fick som tack ett litauiskt medborgarskap direkt av presidenten.

Senare tog parlamentet ifrån honom medborgarskapet och lät utvisa honom men en litauisk domstol har nu förklarat att beslutet var olagligt.

Snart medlemmar i Nato och EU
Det är bara några veckor kvar tills Litauen blir medlem i försvarsalliansen Nato och i EU och litauerna själva är förfärade över turerna i presidentskandalen som många anser att drar skam över landet.

Men samtidigt är de ett test på att landets nya demokrati fungerar, en tröst för Petras Austravicius som är chef för Litauens EU-förhandlare och något besvärat kommenterar skandalen.

– Det här är smärtsamt och det kostar oss mycket men vi måste få ett slut på detta på demokratisk väg, säger Petras Austravicius.

Jan Mosander
jan.mosander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".