Fortfarande enorma elproblem

Efter stormovädret under natten till tisdag i syd- och mellansverige är fortfarande tiotusentals hushåll utan elektricitet. Svårast drabbat är Sydkraft som natten till onsdag har omkring 33.000 strömlösa hushåll.
Sydkraft bedömer strömavbrottet som ett av de största hittills. Även kunder hos Vattenfall och Birka Energi har drabbats. Som mest var det omkring 100.000 hushåll som saknade ström.De flesta av Sydkrafts 33.000 strömlösa abonnenter finns i Kronobergs län och i östra Halland. 4.000 hushåll i norra Skåne är utan el och 3.000 hushåll i Blekinge. Lars-Åke Gustavsson, produktionsansvarig på Sydkraft elnät, tror att det kan dröja mellan ett och två dygn innan strömmen kommer tillbaka. Anledningen till att skadorna på elnätet har blivit så omfattande är enligt honom det milda vädret. Eftersom marken är ovanligt vattenfylld har den hårda blåsten kunnat rycka upp träden med rötterna. Träden har sedan fallit över ledningar och vägar. På tisdagskvällen hade Sydkraft omkring 400 anställda i arbete med att försöka åtgärda skadorna på elnätet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista