Soldater visiterar två invånare i Abidjan.

Hårda strider i Elfenbenskusten

I det oroliga Elfenbenskusten i Västafrika har omkring 30 människor dödats i sammandrabbningar på torsdagen. Tre av de döda är poliser. Demonstranterna i den största staden Abidjan protesterar mot presidenten och kräver att ett fredsavtal som skrivits under också ska börja gälla. Efter oroligheterna har rebellerna sagt att de drar sig ur regeringssamarbetet.

Pansarvagnar, säkerhetstyrkor och helikoptrar blockerade alla infarter till Abidjan på torsdagen.

Presidenten hade förbjudit alla protester och utannonserat en helgdag för att människor skulle stanna hemma. Men trots att hela centrala Abidjan var en öde stad, så bröt strider ut i olika förorter där ett antal protestanter och tre poliser dödades.

Ögonvittnen beskriver hur skottlossning hördes från olika håll, men det var svårt att få en klar överblick i den avspärrade staden, där även förorterna var inringade.

Oppositionen lämnade regeringen
Det var rebelloppositionen som hade utlyst en protestmarsch mot den sittande oresidenten och hans brister på utlovade reformer, som skulle ena landet igen efter ett arméuppror och en statskupp för ett och ett halvt år sedan.

Efter dagens hårda sammanstötningar så lämnade oppositionen sina platser i samlingsregeringen, eftersom armén helt stod på presidentens sida. 

Oro under ytan
Elfenbenskusten var tidigare ett under av stabilitet i Västafrika, med blomstrande ekonomi. Men under ytan har det hela tiden legat en pyrande främlingsfientlighet.

Så kallade ”riktiga” ivorianer i söder, har sett ner på ivorianer i norr. Värst utsatta har alla invandrare varit.

Landet delat i två
Med statskuppen blossade alla hatkänslor upp, även riktade mot vita, framförallt fransmän, som tidigare hade Elfenbenskusten som koloni.

Nu är landet i praktiken delat i ett söder och ett norr, en regering och en opposition, och däremellan franska styrkor.

Trots ett fredsavtal så har avväpningen och reformerna gått trögt, därav dagens tänkta protestmarsch som slutade i ett blodbad innan den hann börja.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista