1 av 2
Arkivbild. Foto: Michael Probst/Scanpix
2 av 2
Klicka för grafik - Sexualbrott mot barn

Hantering av barnsexbrott skiljer sig över landet

Det är stora skillnader i hur stor del av anmälningarna om sexualbrott mot barn som går vidare till åtal i olika delar av landet. I Karlskrona och Luleå är det bara fem procent, medan detsamma gäller för 79 procent i Eskilstuna.

Thea, som i verkligheten heter något annat, gjorde som 18-åring en polisanmälan om att hon utsatts för sexuella övergrepp som barn. Men efter två och ett halvt års utredning och flera byten av åklagare lades utredningen ner.

– Jag blev ju helt förstörd. Varken jag eller min advokat trodde att det skulle läggas ner och vi hade hört både från polisen och från några av åklagarna att de var övertygade om att det skulle bli åtal.

Thea är inte ensam. Mellan juni 2009 och maj 2010 gjordes drygt 1 200 polisanmälningar om misstänkta sexualbrott mot personer under 15 år och en tredjedel drevs vidare till åtal. Skillnaderna i landet är stora, i Eskilstuna ledde 79 procent av anmälningarna till åtal, i Karlskrona och Luleå bara fem procent.

– Vi kan bli mycket bättre och vi arbetar frenetiskt på det, säger Mikael Björk, vice överåklagare på utvecklingscentrum Göteborg.

Åklagarmyndigheten har krävt att tio åklagarkammare redovisar åtgärder för att fler anmälningar ska leda till åtal. Samtidigt har man inlett ett utvecklingsprojekt för att höja kvalitén på brottsutredningarna över hela landet. Bakgrunden är en undersökning där åklagarmyndigheten har kunnat visa att barn som brottsoffer missgynnas i jämförelse med vuxna.

– Det är ju inte lagstiftarens mening, och det är ju inte heller vår uppfattning att det ska gå till på det sättet. Det är just därför vi nu försöker hindra att det här missgynnandet fortsätter, säger Mikael Björk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".