Mer hemsjukvård när vården sparar

Sjukvården står inför fortsatta effektiviseringar och utvecklingen mot allt mer hemsjukvård kommer att fortsätta. Det skriver Landstingsförbundet och Kommunförbundet i en gemensam rapport som kom på torsdagen.

Sedan tidigare har akutsjukhusen blivit färre, ungefär 30 har försvunnit under 1990-talet och sedan 60-talets slut har antalet akutsjukhus halverats.

Antalet vårdplatser har på 40 år minskat från 120 000 platser till 27 000.

Färre vårdplatser
Utvecklingen med minskade vårdplatser fortsätter, bland annat på grund av trycket av knappa ekonomiska resurser och en befolkning med stigande medelålder.

År 2002 vårdades 80 000 personer i hemmet, mot 35 000 för tio år sen.

Fler får vård
Nya vårdmetoder och läkemedel har gjort det möjligt att skicka hem många patienter direkt efter ingreppet. Vårdtiderna har under 90-talet kortats med 25 procent.

Enligt Landstingsförbundets och Kommunförbundets rapport om utvecklingen i vården, så får fler patienter och allt äldre patienter vård idag, jämfört med för tio år sen. Det gäller till exempel gråstarr och höftledsoperationer.

Längre väntetider
Men trots att antalet behandlingar har ökat, så har också väntetiderna blivit längre. Nyligen kritiserade Socialstyrelsen att väntetiderna varierar mycket, beroende på var man bor nånstans.

Ett sätt att korta väntetiderna är att se över väntelistorna, säger Ellen Hyttsten, hälso- och sjukvårdsdirektör på Landstingsförbundet.

– För det första kan man jobba med att se till att man kvalitetssäkrar de här listorna. Vi vet att i de landsting där man har gjort det så står det människor i kö som egentligen inte borde göra det. Jag tycker att man måste prioritera de som stått länge i kö, för det är inte rimligt. Sedan när patienterna sätts upp för behandling så måste det verkligen vara så att de får sin behandling och att det är meningsfullt att de får den.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".