Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Miljöpartiet föreslår kraftig satsning på barnfamiljer

I de pågående budgetförhandlingarna mellan regeringen, miljöpartiet och vänsterpartiet föreslår miljöpartiet en satsning på tre miljarder kronor till barnfamiljerna.

– När det gäller barnfamiljer är vi oroade över de familjer som har det allra sämst. Vi gör satsningar som handlar om att studenter med barn ska kunna få bidrag, vi ska höja underhållsstödet som inte har höjts sedan i början av 1990-talet, vi gör insatser för barntillägg i bostadsbidragen och vi vill höja flerbarnstillägget.

– Dessutom vill vi förlänga föräldraförsäkringen med två månader och höja garantimånaderna från 60 kronor till 180 kronor, säger miljöpartiets förhandlare Yvonne Ruwaida. 

Varifrån tar ni pengarna till det här? 

– I vårt förslag gör vi en besparing på försvaret som är större än satsningen på barnfamiljerna. 

Det är mycket som återstår innan vårbudgeten läggs fram den 15 april. Miljöpartiets utspel vill sätta tryck på de andra partierna. Miljöpartiet har ännu inte tagit ställning till de omdiskuterade skatteförslagen – sänkning eller slopande av förmögenhetsskatten och sänkt skatt för alla löntagare som kompensation för de så kallade egenavgifterna. 

Samtidigt med budgetförhandlingarna pågår förhandlingar om bland annat skatteutjämningen mellan kommunerna. Där vill miljöpartiet höja taket i maxtaxan för barnomsorgen. Partiet vill att kommuner ska kunna öka uttaget från dagens 1 260 kronor per månad till 1 800 kronor. 

Budgetförhandlingarna fortsätter på fredagen och under hela helgen. 

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".