Bara hälften av forskarna från utlandet

Läkemedelsbolaget Astra Zeneca drar tillbaka sina uppgifter om att alla 40 utländska forskare som nyligen rekryterats i Mölndal, rekryterades från utlandet och inte i Sverige. Istället kom hälften av de forskare som disputerat och blivit doktorer, från utlandet.

Det var på torsdagsmorgonen som Ekot kunde rapportera om att när 40 forskartjänster skulle tillsättas i Mölndal, besattes samtliga tjänster av akademiker utomlands.

Dessutom riktades kritik mot att flera universitets- och högskoleutbildningar i Sverige inte höll tillräckligt hög klass.

Ändrade sig efter några timmar
Det här spreds snabbt, självklart också inom Astra Zeneca. Nu på eftermiddagen ändrar Astra Zeneca uppfattning.

Uppgifterna från läkemedelsbolagets rekryteringschef i Mölndal om att de 40 forskartjänsterna tillsattes genom att anställa forskarna utomlands, stämmer inte.

Enligt Astra Zenecas informationsdirektör, Staffan Ternby, anställs visserligen många utländska forskare, som disputerat och numera är doktorer, men inte alla.

Hälften från utlandet
Av de 53 doktorer som rekryterades under förra året i Mölndal, rekryterades 28 utomlands.

Staffan Ternby säger att orsaken helt enkelt är att Sverige är ett litet land och det är inte så konstigt att sådana akademiker måste rekryteras utomlands, eftersom det inte finns tillräckligt många med den kompetensen i Sverige.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".