Blair hyllar partnerskapet med Libyen

Storbritanniens premiärminister Tony Blair hyllade på torsdagseftermiddagen vad han kallade det nya partnerskapet mellan Storbritannien och Libyen.

Efter sitt historiska handslag med den libyske ledaren Muammar Kaddafi lovade Blair både ekonomiskt och militärt samarbete med Libyen som belöning för att landet ger upp massförstörelsevapen och samarbetar med västvärlden mot terrorism.

”Om vi kan visa länder som Libyen som har farliga vapenprogram att de kan ge upp dem frivilligt och mötas av ett verkligt gensvar och normala relationer, så kan vi ge både dem och oss en väg ut ur tidigare fiendskap och en säkrare värld”, sade Tony Blair.

Blair var på sin vakt
Blair, som såg ut som om han var aningen på sin vakt när han mötte och skakade hand med överste Kaddafi, sade att det hade känts aningen underligt med tanke på vad som har varit.

Men, sade han, Libyen har valt samarbetets väg och då ska man lägga det förflutna bakom sig och sträcka ut en hand i partnerskap.

Det nya partnerskapet visar sig redan innehålla såväl ekonomiskt som militärt samarbete.

Shell har skrivit på om gas och olja
Oljejätten Shell har på torsdagen skrivit på ett avtal om gas- och oljeexploatering i Libyen och ett Libyen utan förbjudna vapen kommer att i gengäld erbjudas både vapenköp från Storbritannien och officersutbildning här.

Blairs Libyenresa var kontroversiell på hemmaplan men avsikten var att hålla upp exemplet Libyen för världen och visa, inte minst arabvärlden, att samarbete lönar sig.

Agneta Ramberg, London
agneta.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".