Lugnt på Nokias stämma

På torsdagseftermiddagen höll Nokia sin ordinarie bolagsstämma. Den föregicks av idel spekulationer i Helsingfors om att koncernledningen skulle passa på att släppa ut en delrapport om försäljning och resultatutveckling för början av året. Men så blev det inte.

När Nokia inledde sin bolagsstämma i Hartwellarenan i Helsingfors så fanns inga delprognoser för mäklare och medier att kasta sig över, trots idel spekulationer om detta sedan igår. Nokia brukar ofta ge sina bedömningar av mobiltelefonmarknadens utveckling eller vinsutsikterna mellan de ordinarie kavrtalsrapporterna.

Den här gången bedrog sig i alla fall de spåmän och spåkvinnor som, i fall de fått rätt, menar att framtiden nu ser så gynnsam ut att siffrorna för försäljning, omsättning och vinster definitivt borde skrivas upp. Hur som helst. Det var en nöjd Jorma Ollila som idag kunde tala med stor tillförsikt till de församlade i den stora ishockyarenan. Budskapet var att koncernen förutser en växande marknad för de produkter och tjänster man erbjuder världen. Förra året lancerade man 40 nya mobiltelefoniprodukter. Ett rekord man avser att tangera också i år. Och inriktningen på många av de nya produkterna är tydlig. Koncernen flaggar i olika sammanhang för att man ser sig om efter partners på mjukvarusidan.

Ollila tror inte på några omfattande fusioner storföretag emellan. ”Men vi är intresserade av att köpa mindre företag på informations- och underhållningsteknolgins område”, sade Nokiachefen till exempel nyligen i tyska Welt am Sonntag, och det i den klara avsikten att ta upp tävlan med inte minst Microsoft.    

Bengt Lindroth, Helsingfors  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".