Jobben försvinner när Coop effektiviserar

Hela västvärlden lider ju just nu av att den ekonomiska tillväxten inte leder till några nya jobb. Och produktivitetsökningen har spritt sig från tillverkningsindustrin till handeln.

Med nya tekniska lösningar blir inköpen mer effektiva och på sikt minskar behovet av personal, nåt bland andra Coop Forum tagit fasta på. I flera av dom kooperativa stormarknaderna finns ett elektroniskt självbetjäningssystem, Shop Express, där kunden nu gör kassapersonalens arbete.

Kunden har då en liten avläsare - en så kallad scanner - i handen och läser av steckkoden själv på de varor hon handlar och lägger i sina matkassar i vagnen. Hon gör helt enkelt kassörskans jobb.

Coop Forum har i fem år testat Shop Express i liten skala. Och Hans Johansson som är chef för Coop Forum är så nöjd med resultatet att systemet nu införs på alla Coop Forums stormarknader runt om i Sverige. När det är fullt utbyggt om ett par år så kommer var fjärde kund att använda systemet.

Men trots att effektiviseringar i längden betyder färre jobb inom handeln anser facket att det är bra att monotona kassa-arbeten som orsakar förslitningsskador försvinner. Enligt Ninel Jansson, fackordförande för Handels, är utvecklingen nödvändig.

Caroline Kiepels


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".