Möjligt samband mellan astma och kejsarsnitt

Det kan finnas ett samband mellan astma och barn som är förlösta med kejsarsnitt. Enligt överläkare Stellan Håkansson vid barnkliniken på Norrlands universitetssjukhus kan den ökade risken vara 30 procent.

– Vi tror att de här barnen som föds med kejsarsnitt får en lite annorlunda tarmflora som möjligen påverkar immunsystemets utveckling, säger Stellan Håkansson.

Barn som föds med kejsarsnitt får andra typer av bakterier i tarmen och en försenad utveckling av sin tarmflora.

Skillnaden är mer omfattande än man tidigare trott, säger Stellan Håkansson. Den normala framväxten av tarmbakterier har stor betydelse för immunsystemets mognad och en tidig störning kan öka risken för allergier.

30 procent större risk
Siffran 30 procent större risk för astma har Stellan Håkansson fått fram med statistiska analyser av data i det medicinska födelseregistret och slutenvårdsregistret.

Där finns uppgifter om hur många av de barn som fötts med kejsarsnitt som efter ett års ålder vårdades för astma. Siffrorna visade också att det inte fanns någon ökad risk för astma hos eventuella syskon som fötts vaginalt.

Misstankarna stärks
Det stärker misstanken om att det är konsekvenserna av kejsarsnittet som orsakar den ökade risken för astma.

– Tarmen är ett viktigt immunologiskt organ och hur tarmen koloniseras efter födelsen har antagligen ganska stor betydelse för vår förmåga att reagera immunologiskt på ett korrekt sätt. Det är möjligt att tarmflorans utveckling är betydelsefull i den där processen. Men det är viktigt att betona att vi inte bevisat det där sambandet utan det är ett statistiskt samband, säger Stellan Håkansson.

Agneta Johansson, Umeå
agneta.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".