USA:s FN-ambassadör John Negroponte.

USA stoppade Israelkritik i FN

USA stoppade sent på torsdagskvällen en resolution i FN:s säkerhetsråd där Israels mord på Hamasledaren Ahmed Yassin fördömdes. Den palestinska FN-representanten varnade för att åtgärden skulle få negativa konsekvenser för fredsprocessen i Mellanöstern men USA:s FN-ambassadör John Negroponte försvarade landets veto mot resolutionen.

– Resolutionen säger inget om Hamas grymma terrordåd och den återspeglar inte verkligheten i Mellanösternkonflikten, sade Negroponte. 

Elva länder stödde resolution, tre lade ned sina röster men USA, som en av de fem permanenta medlemmarna, kunde med sin nej-röst stoppa fördömandet. 

Negroponte fortsatte att driva den officiella linjen att USA är bekymrat över Israels agerande och befarar att det kan öka spänningen i regionen men att amerikanerna fördömer inte mordet på Yassin. 

Palestinierna representant i FN, Nasser al-Kidwa, förklarade att resultatet av omröstningen inte kommer att hjälpa till i fredssträvandena i Mellanöstern och uppmanade USA att vara mer neutralt  om landet vill ha något inflytande i regionen. 

För amerikanerna är varje omröstning i säkerhetsrådet om Mellanöstern extra känslig just nu. USA:s roll i området är ju än mer ifrågasatt och kritiserad i arabvärlden efter anfallet mot Irak och palestiniernas representant konstaterade krasst att torsdagens veto knappast kommer att ändra den inställningen. 

Stämningen i rådet var med FN-mått mätt relativt spänd och Israels FN-ambassadör Dan Gillerman var upprörd över att resulotionsförslaget trots att det stoppades ändå fick så starkt stöd. Utan att nämna några länder vid namn vände han sig till bland annat Spanien, som röstade ja, och frågade retoriskt: 

– Om ni hade vetat vem som skulle utföra den blodiga massakern på era medborgare. Hade ni då suttit still och låtit det hända? undrade Gillerman. 

I ett annat laddat uttalande förklarade den palestinske representanten al-Kidwa att Israels åtgärder inte var en del av kampen mot internationell terrorism som landet självt hävdar, utan var en av orsakerna till att existerar internationell terrorism. 

Anders Ask, New York
anders.ask@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".