Omstart i förhandlingar om EU-grundlag

På EU-toppmötet i Bryssel blev regeringscheferna sent på torsdagskvällen överens om att det nu är dags att göra ett nytt försök att komma överens om EU:s nya grundlag. Statsminister Göran Persson är försiktigt optimistisk inför de nya förhandlingarna

– Vi är alla överens om att göra en ny förhandlingsstart och vi siktar på att fullfölja det hela under det irländska ordförandeskapet, senast på toppmötet som ligger den 17 juni, säger Göran Persson. 

Vad får dig att tro att det verkligen kan bli en uppgörelse? 

– Det är naturligtvis mycket som fortfarande kan gå snett. Å andra sidan är ett andra misslyckande som då sker i anslutning till EU-valet är ett väldigt högt politiskt pris att betala. När man startar processen igen kommer trycket på de allra flesta att försöka åstadkomma en kompromiss att vara mycket hårt, säger Göran Persson. 

Vill bli klar före midsommar
Ordförandelandet Irlands premiärminister Bertie Ahern satsar på att förhandlingarna ska vara klara på toppmötet strax före midsommar, några dagar efter valet till Europaparlamentet. 

Förhandlingarna bröt samman på luciadagen förra året. Orsaken var sättet att räkna röster. För att ett förslag skulle få majoritet krävdes att mer än hälften av EU:s medlemsstater sade ja samt att 60 procent av EU:s befolkning skulle stå bakom förslaget. 

300 punkter ej klara
Det finns ytterligare uppåt 300 punkter som inte är klara ännu i den nya grundlagen. Det handlar till exempel om när ett beslut kräver total enighet eller när en fråga ska avgöras genom omröstning. Möjligtvis har Irland efter tre månaders intensiva kontakter med olika medlemsstater en lösning även här. 

Det som närmast händer är att de nya förhandlingarna startar och det kan bli en extra förhandlingsomgång när gamla och nya medlemsstater möts på den stora välkomstdagen i Dublin 1 maj. Då börjar medlemskapet för de nya länderna gälla. 

Herman Melzer, Bryssel
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".