Servicen sämre i tillväxtkommuner

Nu kommer ny kritik mot det kommunala utjämningssystemet. I en rapport som läggs fram på fredagen hävdas att de som bor i tillväxtkommuner får en betydligt sämre kommunal service än de som bor i kommuner som tar emot pengar från bidragssystemet.

– Jag tycker att det ska finnas tämligen likvärdiga förutsättningar att tillhandahålla välfärdstjänster i hela landet. De kommuner som växer bör inte straffas för det, säger Anders Morin, ansvarig för välfärdspolitiska frågor vid Svenskt Näringsliv.

Utjämningssystemet mellan rika och fattiga kommuner är en gammal och inflammerad fråga som nu angrips från ett nytt håll av Svenskt Näringsliv.

Systemets stora bidragsgivare är Stockholmsregionen men där leder hela utjämningssystemet i själva verket till att invånarna måste acceptera sämre kommunal service jämfört med i andra delar av landet.

– Det hela bottnar i att utjämningssystemet inte kompenserar för skillnader i löne- oh lokalkostnader för den offentliga sektorn. När man får en ökad tillväxt så följer löner och lokalkostnader med för den offentliga sektorn, säger Anders Morin

Högre kostnader leder till antingen högre skatter eller besparingar i bland annat färre sjuksköterskor och lärare. Stockholmsregionen har förlorat drygt 14 000 tjänster på det här sättet, enligt författarna bakom rapporten. Pengarna har lämnat regionen på grund av det höga kostnadsläget.

Enligt rapporten har hushållen i de flesta inkomstlägen i Stockholm och Göteborg mindre pengar över att disponera än i många glesbygdskommuner i Norrland när boendekostnaderna räknats in.

De regioner som satsar på tillväxt hämmas, anser Anders Morin.

– Genom att systemet leder till att det blir antingen sämre välfärdsservice eller högre skattenivåer i de kommuner som växer så lägger man alltså en skatt på tillväxtkommuner och det är sådant som hämmar tillväxten i hela landet, säger Anders Morin.

Utjämningssystemet kommer att diskuteras på fredagen på den socialdemokratiska partistyrelsens möte.

I mitten av april ska regeringen lägga fram förslag till förändringar av det nuvarande systemet efter förhandlingar med de två samarbetspartierna. Den mest brännande frågan är just den om hur mycket kompensation kommuner med ett högt kostnadsläge kan räkna med.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".