Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Skyddsvärd skog riskerar huggas ned

885 skogsområden på statens mark är skyddsvärda.

Det finns inga garantier för att de skogsområden på statens mark som har pekats ut som skyddsvärda kommer att bevaras. Naturvårdsverket kom nyligen med en rapport som listade 885 skogsområden på statens mark som skyddsvärda. Men många av dessa områden kan komma att huggas ned.

– Vi måste ju se det här som en bruttolista. Det är nog angeläget att det nu kommer till stånd ett gemensamt arbete mellan bland annat Sveaskog, Naturvårdsverket och berörda länsstyrelser, säger Lars Sköld, vd för den största statliga skogsägaren Sveaskog.

Vill skydda i naturreservat
För närvarande har Sveaskog ett tjugotal anmälningar om avverkning i de skogar som har ansetts skyddsvärda av länsstyrelserna och Naturvårdsverket.

Sveaskog kallar det en bruttolista, medan Naturvårdsverket anser att områdena har sådana naturvärden att de bör skyddas i naturreservat.

Sveaskog har dock inga tankar på att införa ett tillfälligt avverkningsstopp.

– Det är viktigt att konstatera att det finns inget moratorium här utan vi bedriver ett certifierat skogsbruk och det finns delar här som kan avverkas och det finns sånt som vi då avvaktar med.

Betyder det att en del av de här områdena kan komma att avverkas innan man har bestämt om de ska skyddas eller ej?

– Jag kan inte utesluta det.

”De måste få avverka”
Inte heller regeringen är beredd att införa något moratorium tills man har beslutat vilka områden som ska bli naturreservat. Det säger biträdande näringsminister Ulrica Messing, med ansvar för skogsfrågor.

– Det kommer det inte att bli. Den lag som finns nu gäller.

Det finns ju avverkningsanmälningar för en rad av de områden som man har inventerat och anser skyddsvärda. Hur ser du på om de avverkas?

– När bolag oavsett om de är statliga eller privata, har gjort det de ska göra enligt de regler som gäller idag så måste de också få chansen att avverka.

Risk att skogen försvinner
Det kommer att ta åtskillig tid innan beslutskvarnen har malt färdigt och man har bestämt hur skogsskyddet på den statliga marken ska se ut.

Under tiden finns alltså risken att en rad av de områden, som har inventerats och befunnits skyddsvärda, huggs ner och försvinner för eftervärlden.

– Om man vänder på det så är det ju omöjligt för privatpersoner eller för bolag att leva upp till en lagstiftning om man hela tiden ändrar den, säger Ulrica Messing.

Sveaskog har ju en mycket ambitiös miljöpolicy, men vad innebär det för er trovärdighet om ni nu börjar avverka i de här områdena som är utpekade som skyddsvärda?

– Vi avverkar inte skyddsvärd skog. Det är väldigt viktigt att man förstår att det här är en bruttolista och i den listan måste det göras prioriteringar, säger Lars Sköld, vd i statliga Sveaskog.

Det blir inget avverkningsstopp i alla händelser?

– Nej, det blir inget generellt avverkningsstopp.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".