Förmögenhetsskatten slopas i Norge

I Norge föreslår den borgerliga regeringen att förmögenhetsskatten slopas helt. Förslaget läggs fram av regeringen på fredagen.

Skattetrycket är lägre i Norge än i Sverige men förmögenhetsskatten träder in betydligt tidigare här.

Redan vid en förmögenhet på 120 000 norska kronor måste skatten betalas. I Sverige ligger gränsen vid en och en halv miljon kronor för makar.

Irriterar sig på skatten
På it-företaget Mamut i Oslo som är tio år gammalt har ägaren Eilert Hanoa irriterat sig mycket på förmögenhetsskatten.

– Jag har varit tvungen att låna pengar för att kunna betala den under tiden som företaget byggts upp, säger Eilert Hanoa.

Den norske finansministern Per Kristian Foss från Höyre, norska motsvarigheten till moderaterna, säger att regeringen nu föreslår att skatten slopas.

– En viktig tanke är att just de som grundar företag inte ska behöva låna pengar till skatten, säger finansminister Per Kristian Foss.

Tas bort gradvis
Förmögenhetsskatten ska tas bort gradvis. Det hela ska finansieras med skatt på utbyte av aktier.

Skattebetalareföreningen i Norge jublar eftersom den anser att skatten orättvist drabbar pensionärer, som har sparat pengar.

Flera näringslivsorganisationer hade önskat att det gick fortare att slopa skatten än det regeringen föreslår, så att man snabbare kan närma sig de flesta EU-länderna.

”De rika gynnas”
Alla i Norge vill inte ha bort förmögenhetsskatten. Flera oppositionspartier i stortinget är skeptiska, eftersom skatten ger åtta miljarder norska kronor om året till statskassan.

De norska socialdemokraterna i Arbeiderpartiet anser att det är de rika som gynnas om skatten tas bort.

Nu är många spända på vilka andra skatteförslag som regeringen ska presentera. Finansminsitern lägger fram förslaget om en skattereform vid lunchtid på fredagen.

Beatrice Janzon, Oslo
beatrice.janzon@nrk.no

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".