Ryssland varnar för radioaktivitet

Ryssland fortsätter att föra en ojämn kamp mot de värsta naturbränderna i landets moderna historia. Regeringen varnar nu för att bränderna kan leda till radioaktiv nedsmutsning, om de inte släcks.

Sergej Sjojgu, ministern med ansvar för krishantering, sade på torsdagskvällen att hettan från bränderna i Brjansk-regionen, som sedan mer än 20 år är nedsmutsad av radioaktivt avfall från Tjernobylkatastrofen, kan lösgöra farliga radioaktiva partiklar i atmosfären.

Försvarsdepartementet gav order om förflyttning av vapendepåer runt Moskva till säkrare platser. Det talades om "ammunition till artilleri och robotar". Det framgick om det rör sig om kärnstridsspetsar.

Premiärminister Vladimir Putin meddelade att Ryssland tillfälligt tvingas stoppa spannmålsexporten. Ryssland är en världens största exportörer av vete. Exportstoppet gäller från den 15 augusti till årets slut.

Beskedet överraskade spannmålsmarknaden, där världsmarknadspriset på vete rusade upp till den högsta nivån på två år.

Putin sade att regeringen anslår 35 miljarder rubel till skördeskadestöd åt lantbrukare. Tio miljarder ska utgå i direkta bidrag, resten i form av lån.

Att värmen dröjer sig kvar försvårar för släckningsarbetet av de bränder som fortsätter att bryta ut runt om i landet. De har hittills skördat 50 liv, sedan en kropp hittats i ett nedbrunnet hus i Nizjnij Novgorod-regionen och ett offer avled på sjukhus i Voronezj-regionen.

På torsdagen var närmare 600 bränder fortsatt aktiva, fler än hälften nytillkomna det senaste dygnet.

Tiotusentals brandmän arbetar med att försöka tämja bränderna - nu med hjälp utifrån. Två italienska och två ukrainska flygplan var på väg. Även Azerbajdzjan, Estland, Vitryssland, Kazakstan, Bulgarien, Polen och Tyskland har erbjudit sig att hjälpa till.

Ryssland fortsätter att bada i hetta och prognoser visar fortsatt höga temperaturer på uppemot 40 grader, åtminstone fem dagar till.

På torsdagen hotade lågor det största hägnet för vilda och tama djur i staden Choteitji i distriktet Jegorjevsk utanför Moskva.

-Det finns 640 hundar, 270 katter och tidigare "cirkusartister", bland annat apor och björnar, i Bim-hägnet. Ett skogsområde brinner på bara 100-150 meters avstånd från hägnet. Björnarna är i störst fara, sade Sergej Serdjuk, chefen för djurskyddsstiftelsen Bim till Interfax.

Hägnet är beläget på en plats som är svår att nå, så elden bekämpades av personalen och av frivilliga.

-Situationen är svår i resten av distriktet. Brandkåren åker till befolkade områden i första hand, och kan inte lägga sina ansträngningar på djuren, sade Serdjuk.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista